Υποβλήθηκε η αίτηση για φωτοβολταϊκό 30 MW στο Πόγραδετς

Υποβλήθηκε η αίτηση για φωτοβολταϊκό 30 MW στο Πόγραδετς

Το 2024 παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρoν επενδυτών για μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα στην Αλβανία, με την πιο πρόσφατη αίτηση να κατατίθεται στο Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας. Η αίτηση αυτή σχετίζεται με τη συνεργασία των εταιρειών «REJ» και «GREEN ENERGY», οι οποίες σκοπεύουν να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με εγκατεστημένη ισχύ 30 MW στο Trebinje του Δήμου Πόγραδετς.

Εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το έργο αυτό δεν θα επωφεληθεί από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, όπως η ελάφρυνση στην παροχή τεκμηρίωσης ή η εγγυημένη αγορά της παραγόμενης ενέργειας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς έχουν κατατεθεί δεκάδες αιτήσεις από ιδιωτικές εταιρείες για φωτοβολταϊκά έργα. Η συνολική εκτιμώμενη ισχύς αυτών των σταθμών υπερβαίνει τα 210 MW, με τις τοποθεσίες να εκτείνονται σε περιοχές όπως το Φιέρι, την Κολόνια, την Ελμπασάν, την Κορυτσά και το Τσέρρικ. Το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια από ιδιώτες επενδυτές αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, με μερικές αιτήσεις να έχουν εγκριθεί, ενώ άλλες απορρίφθηκαν. Στην παρούσα φάση, η χρήση ηλιακής ενέργειας από μεγάλες μονάδες είναι περιορισμένη στην Αλβανία, με το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό εργοστάσιο να είναι αυτό του Καραβαστά, το οποίο έχει εγκατεστημένη ισχύ 140 MW.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου