Στα 99 εκατ. ευρώ οι συνολικές οφειλές της κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης στην Αλβανία

Στα 99 εκατ. ευρώ οι συνολικές οφειλές της κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης στην Αλβανία

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι υποχρεώσεις της κεντρικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης προς επιχειρήσεις και πολίτες αυξήθηκαν κατά περίπου 9,3 εκατομμύρια ευρώ στην Αλβανία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, οι συνολικές οφειλές από 9 δισεκατομμύρια λεκ στα τέλη Μαρτίου 2024 έφτασαν τα 9,9 δισεκατομμύρια λεκ (περίπου 99 εκατομμύρια ευρώ) μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Συγκριτικά με το τέλος του προηγούμενου έτους, η αύξηση υπολογίζεται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια λεκ. Από το συνολικό ποσό, η κεντρική κυβέρνηση φέρει το μεγαλύτερο βάρος με οφειλές 5,7 δισεκατομμύρια λεκ, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση συνεισφέρει με 4,1 δισεκατομμύρια λεκ. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ η κεντρική κυβέρνηση αύξησε τις οφειλές της κατά 2,1 δισεκατομμύρια λεκ, η τοπική αυτοδιοίκηση κατόρθωσε να μειώσει τις δικές της κατά περίπου 1,3 δισεκατομμύρια λεκ συγκριτικά με τον Μάρτιο 2024.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορούν κυρίως δημόσιες επενδύσεις, καθώς κατά τη διάρκεια της χρονιάς υπήρξε πληθώρα έργων με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Οι υποχρεώσεις σε αυτό τον τομέα ανέρχονται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια λεκ, με την κεντρική κυβέρνηση να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο.

Αντίθετα, οι υποχρεώσεις που αφορούν δικαστικές αποφάσεις για άδικες απολύσεις ή καταγγελίες επιχειρήσεων σημείωσαν αύξηση. Οι οφειλές από αυτές τις κατηγορίες έφτασαν τα 1,8 δισεκατομμύρια λεκ, από 1,6 δισεκατομμύρια στο τέλος του περασμένου έτους.

Τέλος, οι λοιπές κατηγορίες οφειλών σημείωσαν μείωση, φτάνοντας τα 1,4 δισεκατομμύρια λεκ, από 1,7 δισεκατομμύρια λεκ στο τέλος Μαρτίου 2024.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου