Ιταλικά ΜΜΕ: Τα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών στην Αλβανία είναι έτοιμα

Ιταλικά ΜΜΕ: Τα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών στην Αλβανία είναι έτοιμα

Η ιταλική εφημερίδα «La Stampa» αφιέρωσε ένα εκτενές άρθρο σχετικά με τους καταυλισμούς μεταναστών στο Shengjin και στο Gjader, όπου βάσει της συμφωνίας ανάμεσα στους πρωθυπουργούς της Αλβανίας, Έντι Ράμα, και της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, θα φιλοξενηθούν αφρικανοί μετανάστες που θα επιστραφούν από την Ιταλία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα κέντρα αυτά βρίσκονται σχεδόν στην τελική φάση κατασκευής και αναμένεται να ανοίξουν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στο άρθρο σημειώνεται ότι οι υποδομές είναι σχεδόν έτοιμες, αλλά υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα: η έλλειψη δικτύου αποχέτευσης. «Όλα τα λύματα απορρίπτονται αυτή τη στιγμή στον ποταμό Drin», αναφέρει τo δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι μετανάστες αναμένεται να φτάσουν από τις 10 Σεπτεμβρίου έως το τέλος του μήνα.

Ο Aleksander Preka, διαχειριστής του δήμου σε αυτήν τη μικρή πόλη στη βόρεια Αλβανία, εξηγεί πως η περιοχή δεν είχε λάβει ιδιαίτερη προσοχή από την παγκόσμια κοινότητα μέχρι πρόσφατα. Με έναν πληθυσμό που έχει μειωθεί δραματικά από τις 3.000 ψυχές της κομμουνιστικής εποχής στους 600 κατοίκους σήμερα, η έλευση νέων μεταναστών δημιουργεί νέες συνθήκες και προκλήσεις για την τοπική κοινωνία.

Πρόσθετες πληροφορίες επισημαίνουν πως οι κατοικίες στην περιοχή νοικιάζονται για ελάχιστα ποσά, ενώ οι στρατιώτες που εμπλέκονται στην επιχείρηση λαμβάνουν αμοιβές έως και 400 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, καταγράφεται μια σημαντική προσπάθεια για την ολοκλήρωση των έργων, με εργαζόμενους από την Αλβανία, το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο να εργάζονται ακατάπαυστα, ακόμα και τα σαββατοκύριακα.

Η κατασκευή των δύο κέντρων κράτησης έχει κοστίσει περίπου 800 χιλιάδες ευρώ μέχρι στιγμής, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα επιπλέον έξοδα για τη σίτιση, τη στέγαση και τις μετακινήσεις όσων θα συμμετέχουν στην επιχείρηση. Παρά τις καθυστερήσεις που προέκυψαν από τεχνικά ζητήματα όπως η έλλειψη ηλεκτροδότησης και η ακαταλληλότητα του εδάφους, τα κέντρα αναμένεται να ανοίξουν μέσα στο φθινόπωρο.

Οι τοπικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία πρόσληψης 300 εργαζομένων, οι οποίοι θα συνεργαστούν με Ιταλούς φορείς για τη διαχείριση των κέντρων. Οι θέσεις εργασίας που έχουν προκηρυχθεί περιλαμβάνουν ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, τεχνικούς πληροφορικής, αλλά και απλούς εργάτες για καθημερινές εργασίες όπως η διανομή τροφίμων και η καθαριότητα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου