Αλβανία: Η διαχείριση των απορριμμάτων περνάει στα χέρια του ιδιωτικού τομέα

Αλβανία: Η διαχείριση των απορριμμάτων περνάει στα χέρια του ιδιωτικού τομέα

Η αλβανική κυβέρνηση προγραμματίζει τη δημιουργία νέων χώρων υγειονομικής ταφής για τη διαχείριση απορριμμάτων, με χρηματοδότηση και λειτουργία από τον ιδιωτικό τομέα για έως και 30 χρόνια.

Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου "Για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων", που δημοσιεύθηκε για δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος, προβλέπεται ο διαχωρισμός των απορριμμάτων στην πηγή, προκειμένου να προωθηθεί η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση, ενώ δεν αποκλείεται η αποτέφρωση.

Μέχρι στιγμής, τα αστικά απόβλητα δεν διαχωρίζονται στην πηγή και συλλέγονται μαζί χωρίς να διαχωρίζονται κατά τη μεταφορά ή την απόρριψη τους, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση στις ήδη υπερφορτωμένες χωματερές, όπως η χωματερή της Σάρρα. Ενώ υπήρχε σύμβαση για την κατασκευή αποτεφρωτήρα για την καύση απορριμμάτων, αυτός δεν έχει κατασκευαστεί. Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2023, το αποτεφρωτήριο των Τιράνων κατασχέθηκε από το SPAK και πλέον διαχειρίζεται από τον Οργανισμό Κατασχεθέντων Περιουσιακών Στοιχείων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου