Τίρανα: Μείωση στις κατασκευές ξενοδοχείων, αύξηση στα γραφεία και τις κατοικίες

Τίρανα: Μείωση στις κατασκευές ξενοδοχείων, αύξηση στα γραφεία και τις κατοικίες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2024, η νέα επιφάνεια στην Αλβανία που προορίζεται για μελλοντική κατασκευή αυξήθηκε κατά 12% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, παρατηρούνται νέες τάσεις όσον αφορά τα είδη των κατασκευών.

Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε έντονη ανάπτυξη στον τομέα των ξενοδοχειακών κατασκευών, εξαιτίας της ανάπτυξης του τουρισμού, αλλά το πρώτο εξάμηνο του 2024 σημειώθηκε πτώση. Σύμφωνα με το INSTAT, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2024 δόθηκαν άδειες για 42.000 τετραγωνικά μέτρα νέων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, σημειώνοντας μείωση 32% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Αντίθετα, σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις κατασκευές για «Κατοικίες κοινοτήτων» και γραφεία. Οι πολυώροφοι πύργοι στην πρωτεύουσα, που προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν για πολυλειτουργικούς σκοπούς, συνέβαλαν σε μια αύξηση 301% της νέας κατασκευαστικής επιφάνειας σε αυτή την κατηγορία τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

Επίσης, καταγράφηκε εντυπωσιακή ανάπτυξη στις κατασκευές γραφείων, με 2.265 τετραγωνικά μέτρα να εγκρίνονται το πρώτο εξάμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 244% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Αντίθετα, οι εμπορικές και βιομηχανικές κατασκευές παρουσίασαν πτώση. Η νέα έκταση για βιομηχανικούς σκοπούς μειώθηκε κατά 13%, ενώ για εμπορικούς σκοπούς η πτώση έφτασε το 70%. Την ίδια στιγμή, το 55% των νέων αδειών κατασκευής σε όλη τη χώρα παραχωρήθηκαν στην πρωτεύουσα.

Στα Τίρανα, οι νέες οικοδομικές άδειες ανήλθαν σε 898.640 τετραγωνικά μέτρα το πρώτο εξάμηνο του 2024, από 660.452 τετραγωνικά μέτρα την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην κατασκευή πολυώροφων πύργων στην πόλη. Υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ αναπτυξιακά έργα σε εξέλιξη, τα οποία περιλαμβάνουν πύργους έως 65 ορόφων, ενώ έχει προταθεί και ένα έργο για πύργο 100 ορόφων, το οποίο δεν έχει ακόμα λάβει την απαιτούμενη άδεια.

Επιπλέον, στην οδό «Dritan Hoxha» σχεδιάζονται πύργοι 35 ορόφων, ενώ στην οδό «Teodor Keko» αναμένεται κατασκευή ύψους 50 ορόφων. Οι κατασκευαστικές δραστηριότητες πλέον εξαπλώνονται πέρα από τον κεντρικό δακτύλιο της πόλης, με οικιστικά έργα όπως το συγκρότημα 27 ορόφων στην περιοχή Kashar να βρίσκονται σε στάδιο προγραμματισμού.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου