Αλβανία: Ρεκόρ δανείων στον κατασκευαστικό τομέα

Αλβανία: Ρεκόρ δανείων στον κατασκευαστικό τομέα

Η πιστωτική στήριξη προς τον κατασκευαστικό τομέα έχει επανέλθει σε αναπτυξιακή πορεία φέτος, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, το νέο δανειακό χαρτοφυλάκιο για τον κατασκευαστικό κλάδο ανήλθε στα 28,4 δισ. λεκ ατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, καταγράφοντας αύξηση 39% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων στον κατασκευαστικό τομέα ανέρχεται πλέον στα 76 δισ. λεκ, σημειώνοντας αύξηση 7% από πέρυσι.

Η αυξημένη χορήγηση δανείων στον κατασκευαστικό κλάδο σχετίζεται με την ανάπτυξη του τομέα τα τελευταία χρόνια, που αποτελεί βασικό μοχλό της οικονομικής δραστηριότητας. Παράλληλα, η χρηματοδότηση μεγάλων υποδομών μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα συμβάλλει στην άνοδο των κατασκευαστικών έργων.

Οι θετικές χρηματοοικονομικές επιδόσεις των τελευταίων ετών έχουν ενισχύσει την προθυμία των τραπεζών για χορήγηση εταιρικών δανείων. Ειδικότερα, στον τομέα των κατοικιών και ακινήτων, παρατηρείται αυξημένη πιστωτική δραστηριότητα, λόγω της ζήτησης για νέα έργα, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα και στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Το 2022 παρατηρήθηκε προσωρινή επιβράδυνση στη δανειοδότηση λόγω των αυξημένων επιτοκίων και της σταθεροποίησης των τιμών. Ωστόσο, φέτος, ο κλάδος φαίνεται να έχει ανακτήσει τη δυναμική του, με τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες να δείχνουν αυξημένη αισιοδοξία.

Παρά τη ραγδαία ανάπτυξη, η Τράπεζα της Αλβανίας εξέφρασε ανησυχίες για τον κίνδυνο υπερβολικής πιστωτικής επέκτασης.


Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου