Οι τιμές του πετρελαίου τραβούν προς τα κάτω τα έσοδα της Αλβανίας από την εξόρυξη

Οι τιμές του πετρελαίου τραβούν προς τα κάτω τα έσοδα της Αλβανίας από την εξόρυξη

Τα έσοδα από τα μισθώματα εξόρυξης παρουσίασαν μείωση κατά το πρώτο επτάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2024 εισπράχθηκαν περίπου 1,64 δισ. λεκ, ποσό κατά 9,9% χαμηλότερο από τα 1,82 δισ. λεκ της ίδιας περιόδου το 2023. Η μείωση αυτή αποδίδεται κυρίως στη μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, καθώς τα μισθώματα εξόρυξης καθορίζονται βάσει της φορολογητέας αξίας των εσόδων από την εξόρυξη πετρελαίου και ορυκτών.

Εκτός από την επίδραση των τιμών, πιθανή αιτία της μείωσης μπορεί να είναι και η πτώση της παραγωγής. Ωστόσο, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Albpetrol αναφέρει ότι η παραγωγή της για το 2024 παραμένει σε παρόμοια επίπεδα με το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία από την Bankers Petroleum, που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο πετρελαϊκό κοίτασμα της Αλβανίας, στην Πάτος-Μαρίντζα. Επίσης, η συνολική ποσότητα ορυκτών που εξορύχθηκε το ίδιο χρονικό διάστημα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2021 τέθηκαν σε ισχύ νομοθετικές αλλαγές που προβλέπουν φοροαπαλλαγή για τα μεταλλικά ορυκτά που επεξεργάζονται και εξάγονται ως υποπροϊόντα εξόρυξης, κάτι που επηρεάζει τα έσοδα. Για τους υδρογονάνθρακες, τα μισθώματα εξόρυξης υπολογίζονται με συντελεστή 10% επί της αγοραίας αξίας του εξορυσσόμενου πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αλβανία. Για ορυκτά όπως το χρώμιο, ο χαλκός και το σίδηρο-νικέλιο, ο συντελεστής είναι 6%, ενώ για άλλα ορυκτά κυμαίνεται από 4% έως 10%.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου