Ανάκαμψη των επενδυτικών κεφαλαίων σε ξένο νόμισμα στην Αλβανία

Ανάκαμψη των επενδυτικών κεφαλαίων σε ξένο νόμισμα στην Αλβανία

Η αξία των επενδυτικών κεφαλαίων σε ξένο νόμισμα σημείωσε αύξηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 στην Αλβανία, σύμφωνα με την Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας (AMF). Συγκεκριμένα, το καθαρό ενεργητικό αυτών των κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 4,4% σε σύγκριση με την αρχή του έτους, ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση ανήλθε στο 7,4%.

Παρά την ανάπτυξη αυτή, το μερίδιο των κεφαλαίων σε ξένο συνάλλαγμα στο σύνολο της αγοράς παρουσίασε ελαφρά μείωση, από 9,76% στο τέλος του 2023 σε 9,58% το πρώτο εξάμηνο του 2024. Αυτό υποδηλώνει ότι τα επενδυτικά κεφάλαια σε λεκ αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, ενώ τα ξένα κεφάλαια εξακολουθούν να πλήττονται από τις μεταβολές της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Ειδικότερα, η ισοτιμία ευρώ-λεκ υποχώρησε κατά 3,4% μέχρι το τέλος Ιουνίου 2024, επηρεάζοντας αρνητικά την απόδοση των ξένων κεφαλαίων.

Η αγορά επενδυτικών κεφαλαίων έχει μειώσει την εξάρτησή της από το ευρώ τα τελευταία χρόνια, με τη μεγαλύτερη μείωση να σημειώνεται το 2022 λόγω των αυξημένων επιτοκίων στις διεθνείς αγορές. Η αύξηση των επιτοκίων οδήγησε σε επιδείνωση της απόδοσης των επενδυτικών κεφαλαίων, αναγκάζοντας αρκετούς επενδυτές να ρευστοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Τα κεφάλαια σε ξένο νόμισμα επηρεάστηκαν βαθύτερα από αυτή την τάση.

Παρόλα αυτά, το 2024 φαίνεται να σηματοδοτεί μια θετική στροφή για τα κεφάλαια σε ξένο συνάλλαγμα, λόγω της βελτιωμένης απόδοσης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αμοιβαία κεφάλαια όπως το WVP Global προσφέρουν απόδοση 15,29%, το ABI Flex Euro 9,67%, και το Raiffeisen Miks 7,34%.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου