Αγιασμός στα σχολεία της Εκκλησίας της Αλβανίας - Μεγάλη η προσφορά του Αναστασίου

Αγιασμός στα σχολεία της Εκκλησίας της Αλβανίας - Μεγάλη η προσφορά του Αναστασίου

Ξεκίνησε με αγιασμό η νέα σχολική χρονιά στα εκπαιδευτήρια, που έχει ιδρύσει και συντηρεί ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και από τα οποία έχουν αποφοιτήσει πλήθος μαθητών/τριών, που ή συνέχισαν τις σπουδές τους με επιτυχία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή είναι καταξιωμένα μέλη της κοινωνίας.

του π. Ηλία Μάκου

Πρόκειται για οργανωμένα και σύγχρονα σχολεία, που ξεχωρίζουν στην Αλβανία για την ποιότητά τους και για τις υποδομές τους.

Έτσι είναι αρκετά μεγάλο, και όλο αυξάνει, το ποσοστό των νέων, αγοριών και κοριτσιών, που εμπιστεύονται τις σπουδές του στα σύγχρονα εκπαιδευτήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτό οφείλεται τόσο στη φωτισμένη προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, που αγκαλιάζει στοργικά τα νιάτα, όσο και στην κινητικότητα των κατά τόπους Μητροπόλεων και των στελεχών τους, κληρικών και λαϊκών.

Είναι ιδιαίτερη η φροντίδα του κ. Αναστασίου για τους νέους και το έχει αποδείξει και το αποδεικνύει καθημερινά με πολλούς τρόπους. Κεντρική του στόχευση είναι η μόρφωση των παιδιών, ώστε και μέσω αυτής να διαμορφώσουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία. Όχι μόνο στείρες γνώσεις, αλλά διαπλάθεται και το κατάλληλο ήθος.

Όπως είχε αναφέρει παλαιότερα ο ίδιος δαπανώνται ετησίως 500.000 ευρώ και πλέον για τα λειτουργικά έξοδα των εκπαιδευτηρίων.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας λειτουργεί εκπαιδευτήρια όλων των βαθμίδων, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, εννιάχρονα σχολεία, λύκεια, κολλέγια, ακόμη και Πανεπιστήμιο. Αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ξεχωρίζουν και για τις υποδομές του και για την ποιότητα των σπουδών τους.

Με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, που τα υπεραγαπά και τα στηρίζει ποικιλότροπα, τα παιδιά στην Αλβανία ξεκινούν για άλλη μια φορά το δύσκολο μα τόσο όμορφο αγώνα για να κατακτήσουν τη σοφία. Ο Μακαριώτατος εργάζεται να ανοιχθεί το παράθυρο της παιδείας, για να μπορούν από αυτό να κοιτάνε διαφορετικά τον κόσμο, να ατενίζουν καινούργιους ορίζοντες και να προσφέρουν το καλύτερο για τον εαυτό τους και για τους συνανθρώπους τους.

Εκτός από αυτό, όμως, βρίσκεται συνεχώς δίπλα τους, αγωνιώντας για τη σωτηρία και της δικής τους ψυχής, μεταδίδοντας, εφόσον τα παιδιά το θέλουν, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ανθρωπιά, μ' ένα λόγο όσα έζησε, φανέρωσε και δίδαξε ο Χριστός.

Δεν είναι αρκετή η γνώση για την κατάκτηση της ζωής και των υψηλών κορυφών της. Για ένα αύριο με περισσότερο φως και λιγότερα αδιέξοδα, για να γίνουν τα όνειρα πραγματικότητα, χρειάζονται ιδανικά και αξίες. Ο κόσμος δεν μπορεί να γεμίσει τις καρδιές των νέων ανθρώπων με ό,τι αυτές λαχταρούν.

Η Ορθοδοξία είναι ο γνησιότερος χώρος της ελπίδας, της φιλίας, της κοινωνικότητας, της ανόδου, της προκοπής των νέων. Αυτό, που κατά βάθος έχουν ανάγκη και αναζητούν σήμερα τα παιδιά, μέσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα, που μεγαλώνουν, μέσα σ' ένα περιβάλλον ξεθωριασμένο και γεμάτο από παγίδες και κινδύνους, είναι ο Θεός. Καλά είναι τα γράμματα ή η εκμάθηση επικερδών τεχνών, όμως πραγματική μόρφωση είναι η ευσέβεια. Ο άνθρωπος πρέπει να αποκτήσει την παιδεία του Θεού, για να είναι άρτιος.

Ο Μακαριώτατος ενδυναμώνει τα όνειρα των παιδιών. Και λέγοντας όνειρα, δεν εννοούμε καθόλου τον άπραγο ρεμβασμό, την ονειροπόληση, που έχει στόχο τις άπιαστες, μεταβαλλόμενες, ακαθόριστες σκιές. Δεν εννοούμε το πλάσιμο μιας ουτοπίας, ενός κόσμου φανταστικού.

Εννοούμε τον βαθύ, τον εσωτερικό, τον διακαή πόθο για κάτι το πραγματοποιήσιμο.

Τη φλογερή ανάταση, που θέλει και συγκινεί την ψυχή για ένα στόχο ωραίο και υψηλό, τον οποίο μπορούν να φτάσουν ή να πλησιάσουν όσο παίρνει.

Τα εμπόδια ούτε λείπουν, ούτε έλειψαν, σ' αυτή την εκπαιδευτική προσπάθεια. Επιδίωξη των στελεχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και κυρίως επιλογή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου είναι να διδαχθούν οι νέοι ότι γνώμονάς τους και κανόνας τους στη ζωή τους χρειάζεται να είναι όχι να υπηρετηθούν, αλλά να υπηρετήσουν. Και η άμιλλα μεταξύ τους να είναι για το ποιος θα υπηρετήσει περισσότερο, ποιος θα είναι πιο χρήσιμος περισσότερο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου