Αλβανία: Η μείωση κατά 30% της εισαγόμενης πατάτας πλήττει σημαντικά τους αγρότες

Αλβανία: Η μείωση κατά 30% της εισαγόμενης πατάτας πλήττει σημαντικά τους αγρότες

Οι αγρότες της Κορυτσάς έχουν ξεκινήσει τη συγκομιδή της πατάτας, αντιμετωπίζοντας φέτος δυσκολίες λόγω της μειωμένης παραγωγής και των χαμηλών τιμών πώλησης. Παρά την καλή ποιότητα της σοδειάς, η απόδοση έχει μειωθεί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των εντόμων που πλήττουν τις καλλιέργειες.

Η τιμή πώλησης της πατάτας παραμένει χαμηλή, με την πατάτα «ζελέ», γερμανικής προέλευσης, να πωλείται από 40 έως 45 λεκ το κιλό, περίπου 30% χαμηλότερη από προηγούμενα χρόνια. Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι οι χαμηλές τιμές δεν καλύπτουν τα έξοδα παραγωγής, ενώ δυσκολεύονται να επωφεληθούν από τις κρατικές επιδοτήσεις λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων. Επιπλέον, οι εισαγωγές πατάτας και οι πρακτικές των χονδρεμπόρων επιβαρύνουν περαιτέρω την αγορά.

Παρά τις δυσκολίες, πολλοί αγρότες αύξησαν τις καλλιέργειες φέτος, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης. Τα κρεμμύδια και οι πατάτες καλλιεργούνται κατά 30% περισσότερο σε σχέση με πέρυσι, με την τιμή του ξερού κρεμμυδιού να φτάνει τα 80 λεκ ανά κιλό τον Μάρτιο και την πατάτα τα 110 λεκ ανά κιλό.

Η συγκομιδή του καλαμποκιού, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, δεν προβλέπεται καλή, καθώς τα έντομα έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες. Παράλληλα, μεγάλο μέρος του σιταριού που μαζεύτηκε τα τελευταία χρόνια παραμένει σε απόθεμα για ζωοτροφές, λόγω της πτώσης της τιμής πώλησης, η οποία έχει πέσει κάτω από το κόστος παραγωγής.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου