Αρχαίοι Έλληνες αθλητές που καθόρισαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Αρχαίοι Έλληνες αθλητές που καθόρισαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι αρχαίοι Έλληνες αθλητές άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, με πολλές από τις επιτυχίες τους να καταγράφονται από μερικούς από τους μεγαλύτερους ιστορικούς. Σήμερα, αθλητές από 184 χώρες συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024, με κάποιους από αυτούς να είναι έτοιμοι να γράψουν τη δική τους ιστορία στο Ολυμπιακό κίνημα.

Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να ανατρέξουμε στους ένδοξους αθλητές που κέρδισαν δάφνες στους πρώτους χρόνους των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και να ξαναθυμηθούμε τους πιο τρανούς από αυτούς.

Οι πρώτες γραπτές αναφορές για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες χρονολογούνται από το 776 π.Χ., όταν ένας ηνίοχος από την Ήλιδα, ονόματι Κόροιβος, κέρδισε το μοναδικό αγώνισμα της διοργάνωσης — έναν δρόμο μήκους 192 μέτρων (630 πόδια) γνωστό ως στάδιο — και έγινε έτσι ο πρώτος Ολυμπιονίκης της ιστορίας.

Μέχρι το τέλος του 6ου αιώνα π.Χ., οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν γίνει το πιο διάσημο από όλα τα αθλητικά γεγονότα, αν και υπήρχαν πολλά άλλα, όπως τα Πύθια, που διεξάγονταν στο ιερό κέντρο των Δελφών.

Ωστόσο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι αρχαίοι Έλληνες αθλητές κατείχαν μια ξεχωριστή θέση στο ελληνικό πάνθεο.

Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονταν κάθε τέσσερα χρόνια, μεταξύ 6 Αυγούστου και 19 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο μιας θρησκευτικής γιορτής αφιερωμένης στον Δία. Οι Αγώνες πήραν το όνομά τους από την τοποθεσία διεξαγωγής τους, την Ολυμπία, έναν ιερό χώρο κοντά στις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου, στη νότια Ελλάδα.

Το 648 π.Χ., το παγκράτιο, ένας συνδυασμός πυγμαχίας και πάλης — με ελάχιστους κανόνες — έκανε το ντεμπούτο του ως Ολυμπιακό αγώνισμα. Στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες επιτρέπονταν μόνο ελεύθεροι Έλληνες άνδρες να συμμετάσχουν· δεν υπήρχαν αγωνίσματα για γυναίκες, ενώ οι παντρεμένες γυναίκες απαγορευόταν ακόμη και να παρακολουθήσουν τους αγώνες.

Η παρακμή — και η ένδοξη αναβίωση — της Ολυμπιακής Παράδοσης

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνεχίστηκαν για κάποιο διάστημα μετά την κατάκτηση της Ελλάδας από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ., αλλά τα πρότυπα και η ποιότητά τους υποβαθμίστηκαν. Έφτασαν σε τέτοιο σημείο που ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρωνας συμμετείχε σε αγώνα αρματοδρομίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 67 μ.Χ. και αυτοανακηρύχθηκε νικητής, παρόλο που είχε πέσει από το άρμα του κατά τη διάρκεια της κούρσας.

Το 393 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α', ο οποίος ήταν Χριστιανός, απαγόρευσε όλα τα φεστιβάλ που σχετίζονταν με την ειδωλολατρία, θέτοντας έτσι τέλος στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από σχεδόν 12 αιώνες.

Όμως, 1.500 χρόνια αργότερα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβίωσαν και εξελίχθηκαν στο παγκόσμιο θέαμα που απολαμβάνουμε σήμερα.

Ο Γάλλος βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν, που έζησε από το 1863 έως το 1937, ήταν ο κύριος υπεύθυνος για την επαναφορά των αρχαίων αγώνων στη σύγχρονη εποχή, διοργανώνοντάς τους στην Αθήνα το 1896.

Σε αυτούς τους Αγώνες, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος Ολυμπιακός Μαραθώνιος, ο οποίος ακολούθησε τη διαδρομή των 25 μιλίων που αρχικά διένυσε ο Φειδιππίδης, ο Έλληνας στρατιώτης που μετέφερε το μήνυμα της νίκης επί των Περσών από τον Μαραθώνα στην Αθήνα το 490 π.Χ.

Οι Αρχαίοι Έλληνες αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Κόροιβος της Ήλιδας, ο πρώτος Ολυμπιονίκης

Ο Κόροιβος από την Ήλιδα ήταν ένας απροσδόκητος πρωταθλητής. Μάγειρας και αρτοποιός στο επάγγελμα, κατάφερε να κερδίσει το στάδιο, τον μοναδικό αγώνα των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων το 776 π.Χ.

Το έπαθλο για τη νίκη του ήταν ένα απλό κλαδί ελιάς, αλλά η τιμή να αναδειχθεί ο πρώτος Ολυμπιονίκης, σε μια γιορτή αφιερωμένη στον Δία, ήταν ανεκτίμητη. Η νίκη του αποτελεί την αφετηρία της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, καθιστώντας τον Κόροιβο ένα μνημειώδες πρόσωπο στην ιστορία του αθλητισμού.

Θεαγένης ο Θάσιος

Ο Θεαγένης ο Θάσιος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές της αρχαιότητας. Πυγμάχος ανίκητος για πάνω από είκοσι χρόνια, κατακτώντας σύμφωνα με τους μύθους περίπου 1.300 αγώνες σε μια καριέρα 22 ετών. Τα σημαντικότερα επιτεύγματά του σημειώθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 480 και του 476 π.Χ., όπου έγινε ο πρώτος αθλητής που στέφθηκε νικητής τόσο στο πυγμαχία όσο και στο παγκράτιο.

Συνολικά, κατέκτησε 21 πρωταθλήματα στα Νέμεα, τα Πύθια και τα Ίσθμια, ενώ νίκησε σε έναν αγώνα αντοχής στο Άργος.

Η φήμη του Θεαγένη παρέμεινε ζωντανή και μετά τον θάνατό του. Η παράδοση θέλει ένα βάνδαλο να επιχειρεί να καταστρέψει ένα άγαλμα αφιερωμένο στον αθλητή. Το γιγαντιαίο χάλκινο άγαλμα έπεσε πάνω στον άνθρωπο και τον σκότωσε, σε μια ιστορία που ενισχύει το μύθο γύρω από τον σπουδαίο αυτό αθλητή.

Λεωνίδας ο Ρόδιος

Για τον Λεονίδα τον Ρόδιο, δρομέα που στέφθηκε με δάφνη σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες των ετών 164, 160, 156 και 152 μ.Χ., γνωρίζουμε ελάχιστα. Ο Λεονίδας ξεχωρίζει όχι μόνο για τη μακροχρόνια καριέρα του, αφού κατέκτησε τον τελευταίο του τίτλο σε ηλικία 36 ετών, αλλά και για την ευερεξία του.

Νίκησε σε σπριντ ταχύτητας όπως το στάδιο και ο διάυλος, αλλά και στον δρόμο οπλίτων, ένα αγώνισμα αντοχής που απαιτούσε από τους αθλητές να τρέχουν με κράνη, πανοπλία και βαριά ασπίδα.

Ο Λεονίδας ο Ρόδιος κατέκτησε συνολικά 12 Ολυμπιακές νίκες, ένα αθλητικό επίτευγμα που παραμένει αξεπέραστο τόσο στην αρχαιότητα όσο και στη σύγχρονη εποχή, παρά την τεχνολογία και τις προπονητικές μεθόδους που διαθέτουμε σήμερα.

Γάιος Αππουλαίος Διοκλής
...

Διοκλής: Ο αθλητής των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων του αρχαίου κόσμου

Ο Γάιος Απούλιος Διοκλής δεν ήταν απλά ένας αρματιστής, ήταν ένας θρύλος, ο Σούπερσταρ της εποχής του. Τα κέρδη του, καταγεγραμμένα σε πέτρινη επιγραφή, αγγίζουν τα 35.863.120 σεστέρκες, νούμερο αστ...
Σε μια λαμπρή καριέρα 24 ετών, ο Διοκλής συμμετείχε σε πάνω από 4.200 άρματα, κατακτώντας την πρώτη θέση σε 1.462 εξαντλητικούς αγώνες και τη δεύτερη σε 861. Αν και υπήρξαν και άλλοι ηνίοχοΙ με καλύτερα ποσοστά νικών, ο Διοκλής συμμετείχε στους αγώνες με τα μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα, καθιστώντας τον έναν από τους πιο διάσημους αθλητές της εποχής, παρότι ως Ρωμαίος δεν ήταν τεχνικά Έλληνας αθλητής.

Τα κέρδη του από τους εντυπωσιακούς αγώνες τον μετέτρεψαν σε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της εποχής του. Τα συνολικά του έσοδα, που ανέρχονται σε 36 εκατομμύρια ρωμαϊκά σεστέρτια, θα μπορούσαν να καλύψουν τις αποδοχές ολόκληρου του ρωμαϊκού στρατού για πάνω από εξήντα ημέρες, ισοδύναμο με περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δολάρια με τα σημερινά δεδομένα.

Διαγόρας ο Ρόδιος
Ο Διαγόρας, ο Ρόδιος πυγμάχος, υπήρξε μια από τις πιο λαμπρές προσωπικότητες του αρχαίου ελληνικού αθλητισμού. Η νίκη του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 464 π.Χ. τον κατέστησε θρύλο, με τον Πίνδαρο να απαθανατίζει το επίτευγμά του στα ποιήματά του.

Η αθλητική του αριστεία δεν περιορίστηκε μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κατέκτησε, επίσης, τις κορυφές στα Νέμεα, τα Πύθια και τα Ίσθμια, αποσπώντας τον τίτλο του «περιοδονίκη», μια διάκριση που απέδιδε στους αθλητές που κυριαρχούσαν και στους τέσσερις μεγάλους πανελλήνιους αγώνες.

Ωστόσο, η ιστορία του Διαγόρα ξεπερνά τα προσωπικά του επιτεύγματα. Ήταν ο πατέρας μιας δυναστείας αθλητών. Οι τρεις γιοι του ακολούθησαν τα χνάρια του, κατακτώντας τίτλους στην πυγμαχία και το παγκράτιο. Η πιο συγκλονιστική στιγμή ήρθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 448 π.Χ., όταν ο Δαμαγήτος και ο Ακουσίλαος, μετά τη νίκη τους, σήκωσαν τον πατέρα τους στους ώμους τους μέσα στην αρένα, σε μια συγκινητική εικόνα οικογενειακής υπερηφάνειας και αθλητικής δόξας.

Χίονις ο Λάκων
Ένας από τους πιο επιδραστικούς και πολυάσχολους αθλητές του στίβου όλων των εποχών ήταν ο Χίονις από τη Σπάρτη, ο οποίος κατέκτησε δύο αγωνίσματα σε τρεις διαφορετικές Ολυμπιάδες, το 664, το 660 και το 656 π.Χ.
Κέρδισε και στους δύο τρέξιμο σπριντ, στάδιο και διάυλο, τα οποία ήταν από τα πιο παλιά Ολυμπιακά αγωνίσματα. Οι τρεις συνεχόμενες νίκες του σε αυτούς τους αγώνες παρέμειναν αξεπέραστες για σχεδόν 200 χρόνια, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία.

Ο Χίονις είναι επίσης γνωστός για το άλμα του, το οποίο φέρεται να ήταν 52 πόδια και πολλοί σήμερα πιστεύουν ότι επρόκειτο για μια μορφή τριπλού άλματος, που περιλαμβάνει τρία μεγάλα άλματα. Αν όντως ήταν τριπλό άλμα, το επίτευγμά του δεν ξεπεράστηκε στη σύγχρονη εποχή μέχρι το 1936, από τον Ναότο Τατζίμα από την Ιαπωνία.

Αρριχίων ο Φιγαλεύς

Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς και ταυτόχρονα τραγικούς αρχαίους Έλληνες αθλητές ήταν ο Αρριχίων από τη Φιγαλία, ένας σπουδαίος παλαιστής που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ενός Ολυμπιακού αγώνα. Σύμφωνα με τον αρχαίο συγγραφέα Φιλόστρατο, ο Αρριχίων είχε κερδίσει τον στεφάνι στο ελεύθερο αγώνισμα του παγκρατίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 572 και του 568 π.Χ.

Στους Αγώνες του 564 π.Χ., είχε φτάσει ξανά στον τελικό για τρίτη συνεχόμενη φορά. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, ο αντίπαλός του τον έπιασε πολύ σφιχτά από το λαιμό. Καθώς ο αέρας του λιγόστευε, ο μεγάλος αθλητής κατάφερε να εξαρθρώσει τον αστράγαλο του αντιπάλου του, αναγκάζοντάς τον να εγκαταλείψει τον αγώνα.

Όμως, ήταν αμέσως φανερό ότι ο Αρριχίων είχε ήδη υποκύψει από την έλλειψη οξυγόνου ή ίσως από σπασμένο λαιμό, μόλις λίγες στιγμές πριν ο αγώνας διακοπεί. Ο Ολυμπιονίκης ανακηρύχθηκε μετά θάνατον νικητής του παγκρατίου για τρίτη συνεχόμενη φορά και έκτοτε τιμήθηκε ως μεγάλος ήρωας στην πατρίδα του, τη Φιγαλία.

Μίλων ο Κροτωνιάτης
Ο Μίλων από τον Κρότωνα, ένας παλαιστής που έμεινε στην ιστορία όχι μόνο για τις ικανότητές του στην πάλη, αλλά και για την απίστευτη όρεξή του, είναι ένας θρύλος της αρχαιότητας. Κατέκτησε τον Ολυμπιακό τίτλο στην πάλη έξι συνεχόμενες φορές μεταξύ 536 και 520 π.Χ., ενώ κέρδισε επίσης σε 27 άλλες διοργανώσεις στα Νέμεα, τα Πύθια και τα Ίσθμια.

Η φήμη του Μίλωνα επεκτάθηκε και στο τραπέζι, καθώς φέρεται να μπορούσε να καταναλώσει πάνω από 18 κιλά κρέας και ψωμί και να πιει περίπου 8 λίτρα κρασί σε ένα γεύμα. Εκτός από τις αθλητικές του επιτυχίες, ο Μίλων έγινε θρύλος για τη στρατιωτική του δράση, καθώς ηγήθηκε των Κροτωνιατών σε νίκη εναντίον των Συβαριτών το 510 π.Χ.

Λέγεται επίσης ότι έσωσε τη ζωή του φιλοσόφου Πυθαγόρα, κρατώντας μια στέγη που κατέρρεε, ώστε ο μεγάλος πολυμαθής να μπορέσει να διαφύγει με ασφάλεια. Ωστόσο, η ζωή του Μίλωνα είχε τραγικό τέλος. Σε μεγάλη ηλικία, προσπάθησε να ξαναζήσει τις δόξες του παρελθόντος, επιχειρώντας να σχίσει ένα δέντρο με γυμνά χέρια. Το εγχείρημα απέτυχε, και ο Μίλων παγιδεύτηκε στο δέντρο, όπου τελικά τον κατασπάραξαν λύκοι.

Άστυλος ο Κροτωνιάτης
Ο Άστυλος ο Κροτωνιάτης ήταν ένας από τους πιο διακεκριμένους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων από το 488 έως το 480 π.Χ. Η φήμη του ήταν τόσο μεγάλη που καταγράφεται και από τον στρατηγό Παυσανία, ο οποίος αναφέρει ότι ο Άστυλος διακρίθηκε σε τρεις διαδοχικές Ολυμπιάδες στα εμβληματικά αγωνίσματα του σταδίου και του διαύλου.

Ο Διόδωρος Σικελιώτης τον αναφέρει ως "Άστυλο από τις Συρακούσες" και χρησιμοποιεί την τρίτη του νίκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες για να χρονολογήσει την περσική εισβολή το 480 π.Χ. Στην Ιταλία της εποχής, ο Άστυλος ήταν διάσημος για το γεγονός ότι ισοφάρισε τα επιτεύγματα του μεγάλου πρωταθλητή Χίονα από τη Σπάρτη, κερδίζοντας τρεις φορές τα αγωνίσματα του σταδίου και του διαύλου, καθώς και τον αγώνα του οπλίτη δρόμου.

Ωστόσο, η τύχη του γύρισε προς το χειρότερο και ο Άστυλος πέθανε ατιμασμένος, αφού έγινε στόχος πολιτικών συμφερόντων. Όταν συμφώνησε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 484 και 480 π.Χ. ως πολίτης των Συρακουσών προς τιμήν του τυράννου Ιέρωνα, οι κάτοικοι της γενέτειράς του, τον εξόρισαν για πάντα από την πόλη.

Μάλιστα, το άγαλμα που είχε στηθεί προς τιμήν του σπουδαίου αθλητή στον Κρότωνα κατεδαφίστηκε, ως ένδειξη της έντονης δυσαρέσκειας για την απόφασή του να εκπροσωπήσει τις Συρακούσες αντί για τον Κρότωνα.

Κάποιοι λένε ότι ο Άστυλος, όντας ένας διάσημος Ολυμπιονίκης, είχε δωροδοκηθεί από αξιωματούχους των Συρακουσών για να αγωνιστεί για λογαριασμό τους, ίσως κάνοντάς τον τον πρώτο «ελεύθερο πράκτορα» της ιστορίας, που ήταν τόσο περιζήτητος ώστε μπορούσε να προδώσει την αφοσίωσή του στην πόλη που του πρόσφερε τα περισσότερα.

Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, ο Άστυλος πλήρωσε ακριβά για την απόφασή του, καθώς το πατρικό του σπίτι στον Κρότωνα μετατράπηκε σε φυλακή ως ένδειξη ασέβειας και φημολογείται ότι ακόμα και η ίδια του η οικογένεια τον απαρνήθηκε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου