Πώς Αλβανοί λαθρομετανάστες κατέλαβαν την αγορά κάνναβης στη Βρετανία

Πώς Αλβανοί λαθρομετανάστες κατέλαβαν την αγορά κάνναβης στη Βρετανία

Εκατοντάδες Αλβανοί που πέρασαν τη Μάγχη με μικρές βάρκες έχουν βοηθήσει τις εγκληματικές οργανώσεις να κυριαρχήσουν στην αγορά κάνναβης στη Βρετανία. Πολλοί από αυτούς έχουν στρατολογηθεί ως εργάτες σε παράνομα εργαστήρια κάνναβης, τα οποία λειτουργούν σε ενοικιαζόμενα σπίτια ή εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτίρια, με καλλιέργειες που μπορεί να φέρουν έσοδα μέχρι και 2 εκατομμύρια λίρες κάθε φορά.

Η μυστική έρευνα της βρετανικής Telegraph, αποκάλυψε την κλίμακα της παραγωγής μέσω ενός κρυφού καναλιού στο Telegram, όπου πάνω από 700 Αλβανοί μοιράζονται πληροφορίες για τις επιχειρήσεις τους. Οι συνομιλίες περιλαμβάνουν συμβουλές για τη χρήση χημικών, μεθόδους συγκομιδής και τρόπους εξασφάλισης ακινήτων για την καλλιέργεια κάνναβης. Επίσης, συζητούν τη χρήση βαλλίστρων αντί όπλων για την προστασία των καλλιεργειών από αντίπαλες συμμορίες, καθώς οι ποινές για την κατοχή βαλλίστρας είναι ελαφρύτερες.

Η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος της Βρετανίας (NCA) σημειώνει ότι η εξειδίκευση των Αλβανών έχει τους καταστήσει κυρίαρχους στην εγχώρια παραγωγή κάνναβης, εκτοπίζοντας άλλες ομάδες, όπως οι Βιετναμέζοι. Η καλλιέργεια κάνναβης θεωρείται χαμηλού κινδύνου και εξαιρετικά κερδοφόρα, καθώς η ζήτηση στη Βρετανία είναι υψηλή, ενώ δεν απαιτείται διασυνοριακή μεταφορά, αφού η παραγωγή γίνεται εντός χώρας.

Η αύξηση των Αλβανών μεταναστών που πέρασαν το 2022 προσέφερε εύκολα διαθέσιμους εργάτες για αυτές τις καλλιέργειες, και η αστυνομία έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην εγχώρια παραγωγή κάνναβης. Μόνο τον Ιούλιο, 29 Αλβανοί καταδικάστηκαν για παράνομη καλλιέργεια, ενώ τον Αύγουστο, άλλοι 24 οδηγήθηκαν στα δικαστήρια.

Οι αστυνομικές αρχές ανησυχούν για τη χρήση του Telegram από εγκληματίες, καθώς η πλατφόρμα χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή πληροφοριών χωρίς πολλές δυνατότητες ελέγχου. Επίσης, οι συμμορίες φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για επιθέσεις από αντίπαλες ομάδες παρά για την αστυνομία, με αναφορές για ληστείες και βίαιες επιθέσεις σε εργάτες σε παράνομα εργαστήρια κάνναβης.

Παράλληλα, οι γαιοκτήμονες που εκμεταλλεύονται την κατάσταση ζητώντας υπέρογκα ποσά για ενοίκια ή μερίδιο από τα κέρδη των καλλιεργειών, αποτελούν ένα ακόμα εμπόδιο για αυτούς που διαχειρίζονται τις καλλιέργειες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου