Ο Έλληνας επίσκοπος που δημιούργησε το πρώιμο γερμανικό αλφάβητο

Ο Έλληνας επίσκοπος που δημιούργησε το πρώιμο γερμανικό αλφάβητο

Η αρχαία ελληνική και γερμανική γλώσσα μπορεί να φαίνονται εντελώς διαφορετικές, ωστόσο, ένας Έλληνας επίσκοπος και Χριστιανός ιεραπόστολος, ονόματι Ουλφίλας, έπαιξε έναν απροσδόκητα σημαντικό ρόλο στην κωδικοποίηση της πρώιμης γερμανικής γλώσσας σε γραπτή μορφή.

Ο Ουλφίλας, που είχε γοτθική καταγωγή από Έλληνες της Καππαδοκίας και έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ., κήρυττε στους Γότθους, έναν αρχαίο γερμανικό λαό, μετατρέποντάς τους στην Αριανή εκδοχή του Χριστιανισμού.

Ένα άλλο σπουδαίο επίτευγμά του ήταν η δημιουργία της γοτθικής γλώσσας σε λογοτεχνική μορφή, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του από τα ελληνικά και τα λατινικά.

Οι Γότθοι ήταν ένας αρχαίος γερμανικός λαός που διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ιστορία κατά την ύστερη αρχαιότητα και την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο. Αν και η ακριβής καταγωγή τους παραμένει ασαφής, ο ιστορικός του 6ου αιώνα, Ιορδάνης, αναφέρει ότι μπορεί να κατάγονταν από τη Σκανδιναβία.

Σε κάθε περίπτωση, οι Γότθοι εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα κατά τον 4ο και 5ο αιώνα μ.Χ. Αν και κατά διαστήματα ήταν σύμμαχοι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ως foederati, αποτέλεσαν και απειλή για τις δυτικές και ανατολικές ρωμαϊκές αυτοκρατορίες.

Ο πιο διάσημος Γότθος ηγέτης ήταν ο Αλάριχος Α', βασιλιάς των Βησιγότθων, ο οποίος εισέβαλε στην Ελλάδα το 395 μ.Χ., λεηλατώντας πόλεις όπως τον Πειραιά, την Κόρινθο, το Άργος και τη Σπάρτη, ενώ το 410 μ.Χ. λεηλάτησε τη Ρώμη.

Σύμφωνα με τον εκκλησιαστικό ιστορικό Φιλοστοργίο του 4ου και 5ου αιώνα, ο Ουλφίλας, του οποίου το γοτθικό όνομα πιθανώς σημαίνει «μικρός λύκος», γεννήθηκε από γονείς ελληνικής καταγωγής από την Καππαδοκία. Το 264 μ.Χ., οι γονείς του φαίνεται να αιχμαλωτίστηκαν από τους Γότθους σε ένα χωριό της Καππαδοκίας και μεταφέρθηκαν σε περιοχή γοτθικού εποικισμού στον Δούναβη. Παρά την ανατροφή του ως Γότθος, αργότερα έμαθε ελληνικά και λατινικά.

Σε κάποια φάση της ζωής του, ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, πιθανότατα για να λάβει κληρική εκπαίδευση. Εκεί επηρεάστηκε από τους Αριανούς Χριστιανούς και χειροτονήθηκε επίσκοπος από τον Ευσέβιο της Νικομήδειας, τον ίδιο που βάπτισε τον Κωνσταντίνο τον Μέγα στο νεκροκρέβατό του.

Μετά τη χειροτονία του, επέστρεψε στους Γότθους και για επτά χρόνια κήρυξε τον Χριστιανισμό. Ωστόσο, το 348 μ.Χ. εκδιώχθηκε πιθανότατα λόγω θρησκευτικών διώξεων, καθώς ορισμένοι γοτθικοί ηγέτες, όπως ο Αθαναρίχος, φοβούνταν ότι ο Χριστιανισμός θα αλλοίωνε τον γοτθικό πολιτισμό.

Ο Ουλφίλας κατέφυγε στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μαζί με ομάδα πιστών και μετέφρασε την Καινή Διαθήκη και μεγάλα μέρη της Παλαιάς Διαθήκης στα γοτθικά από τα ελληνικά. Για να ολοκληρώσει αυτή την εργασία, δημιούργησε ένα νέο αλφάβητο, το οποίο σε μεγάλο βαθμό βασίστηκε στο ελληνικό. Πολλοί μελετητές, όπως ο Wilhelm Braune, έχουν επισημάνει τις ομοιότητες μεταξύ του ελληνικού και του γοτθικού αλφαβήτου που δημιούργησε ο Ουλφίλας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου