Αλβανία: Το 2025 οι πρώτες άδειες για καλλιέργεια κάνναβης

Αλβανία: Το 2025 οι πρώτες άδειες για καλλιέργεια κάνναβης

Αναμένεται ότι τον επόμενο χρόνο θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για την αδειοδότηση εταιρειών που θα μπορούν να καλλιεργούν και να επεξεργάζονται κάνναβη στη χώρα για ιατρικούς σκοπούς στην Αλβανία.

Σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Υγείας, το 2023 δαπανήθηκαν 4,7 εκατομμύρια λεκ από την Εθνική Υπηρεσία Ελέγχου της Κάνναβης για την εκπαίδευση του προσωπικού. Οι αιτήσεις για άδειες αναμένεται να ανοίξουν μετά την ολοκλήρωση των ρυθμιστικών πράξεων, που θα επιτρέψουν την εφαρμογή του νόμου για την καλλιέργεια και επεξεργασία κάνναβης για ιατρικούς και βιομηχανικούς σκοπούς.

Η διαδικασία αδειοδότησης περιλαμβάνει την καταβολή μη επιστρεπτέας αμοιβής 100.000 λεκ κατά την υποβολή της αίτησης. Επιπλέον, μετά τον τρίτο χρόνο, οι αδειοδοτημένοι θα καταβάλλουν ετήσια αμοιβή ίση με το 1,5% του ετήσιου τζίρου τους, με κατώτατο όριο τα 10 εκατομμύρια λεκ.

Η καλλιέργεια κάνναβης θα επιτρέπεται σε ανοικτές ή καλυμμένες εκτάσεις ή σε θερμοκήπια, με την επιτρεπόμενη έκταση για κάθε άδεια να κυμαίνεται από 5 έως 10 εκτάρια, ενώ συνολικά δεν θα επιτραπεί η καλλιέργεια σε περισσότερα από 200 εκτάρια σε εθνικό επίπεδο.

Οι εταιρείες που θα λάβουν άδεια θα πρέπει να πληρούν αυστηρά κριτήρια, όπως η εμπειρία στην παραγωγή προϊόντων κάνναβης σε χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τουλάχιστον 5 χρόνια, και να κατέχουν πιστοποιήσεις καλής παραγωγής από Ευρωπαϊκές ή Αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου