Το μυστήριο των αγκαλιασμένων σκελετών που βρέθηκαν σε ελληνική σπηλιά

Το μυστήριο των αγκαλιασμένων σκελετών που βρέθηκαν σε ελληνική σπηλιά

Το 2015, στη σπηλιά της Αλεπότρυπας στη Μάνη, ανακαλύφθηκαν δύο σκελετοί αγκαλιασμένοι, μια εξαιρετικά σπάνια και εντυπωσιακή ανακάλυψη από τη Νεολιθική εποχή. Οι σκελετοί αυτοί χρονολογούνται γύρω στο 3800 π.Χ., και η ανάλυση DNA επιβεβαίωσε ότι ανήκαν σε έναν άνδρα και μια γυναίκα. Η αρχαιολόγος Αναστασία Παπαθανασίου, που εργάζεται στον χώρο από τη δεκαετία του 1980, δήλωσε πως πιθανότατα πέθαναν αγκαλιασμένοι ή τοποθετήθηκαν σε αυτή τη θέση αμέσως μετά τον θάνατό τους. Η στάση τους φαίνεται φυσική και δεν δείχνει να έχει οργανωθεί εκ των υστέρων.

Παρόλο που ορισμένα μέσα ενημέρωσης έχουν υποστηρίξει πως το ζευγάρι λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου, η Παπαθανασίου προειδοποιεί πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να το αποδεικνύουν αυτό, και η αιτία θανάτου παραμένει άγνωστη. Ο τάφος αυτός βρέθηκε κοντά σε άλλες ταφές, όπως αυτή ενός παιδιού και ενός νεογέννητου, καθώς και ενός νεαρού άνδρα και μιας γυναίκας που ήταν τοποθετημένοι σε εμβρυακή στάση, κοιτώντας ο ένας τον άλλο. Όλες οι ταφές ανήκουν σε ένα νεολιθικό νεκροταφείο που βρίσκεται κοντά στη σπηλιά.

Ο αρχαιολόγος Γιώργος Παπαθανασόπουλος είχε δηλώσει τότε πως η ταφή σε εμβρυακή στάση είναι συνηθισμένη στη Νεολιθική εποχή, όμως η διπλή ταφή σε αγκαλιά είναι από τα αρχαιότερα γνωστά παραδείγματα. Η περιοχή έχει αποκαλύψει και άλλες ταφές, από παιδιά, έμβρυα και ενήλικες, που χρονολογούνται από το 4200 έως το 3800 π.Χ.

Οι κάτοικοι της σπηλιάς φαίνεται να ζούσαν σε μια βίαιη εποχή. Σε έναν οστεοφυλάκιο της Νεότερης Νεολιθικής βρέθηκαν σκελετοί, το 31% των οποίων έφερε τραύματα στο κεφάλι από πέτρες ή ρόπαλα. Τα τραύματα είχαν επουλωθεί, κάτι που δείχνει ότι δεν ήταν θανατηφόρα, αλλά είναι η υψηλότερη συχνότητα τραυματισμών κεφαλής που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα για τη Νεολιθική εποχή.

Η σπηλιά της Αλεπότρυπας χρησιμοποιείτο ως οικισμός και νεκροταφείο από την Πρώιμη έως την Τελική Νεολιθική (6000-3200 π.Χ.). Ένα μεγάλο σεισμικό γεγονός γύρω στο 3200 π.Χ. φαίνεται να σφράγισε την είσοδο της σπηλιάς, παγιδεύοντας μέσα τους κατοίκους.

Η σπηλιά της Αλεπότρυπας είναι από τους μεγαλύτερους γνωστούς νεολιθικούς ταφικούς χώρους στην Ευρώπη, με σκελετικά ευρήματα από τουλάχιστον 170 άτομα. Οι ανασκαφές, που ξεκίνησαν το 1970, έχουν αποκαλύψει σημαντικά ευρήματα όπως νεολιθικά όπλα, κοσμήματα, αγγεία και άλλα αντικείμενα. Η ύπαρξη κοσμημάτων από ασημί, ένα σπάνιο υλικό για την εποχή, υποδηλώνει πλούτο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου