Η μεγαλύτερη Ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο κοντά στην ολοκλήρωσή της

Η μεγαλύτερη Ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο κοντά στην ολοκλήρωσή της

Η μεγαλύτερη Ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο κατασκευάζεται στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας και αναμένεται να ανοίξει το 2025.

Ο Καθεδρικός Ναός της Σωτηρίας του Λαού, με ύψος πάνω από 130 μέτρα, θα αποτελέσει το μελλοντικό κέντρο της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και το υψηλότερο ορθόδοξο κτίριο παγκοσμίως. Θα είναι 13 μέτρα ψηλότερο από τον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, και το μεγαλύτερο ορθόδοξο κτίριο σε επιφάνεια δαπέδου.

Η εκκλησία θα διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή εκκλησιαστικών ψηφιδωτών στον κόσμο, καλύπτοντας περίπου 18.000 τετραγωνικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός ψηφιδωτού του βωμού με έκταση 3.000 τετραγωνικών μέτρων. Θα μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 6.000 πιστούς και μια χορωδία 1.000 ατόμων, ενώ θα διαθέτει και έναν τεράστιο καμπαναριό 25 τόνων, που θα ακούγεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μαζί με άλλους Ορθόδοξους ηγέτες, καθαγίασαν τον καθεδρικό ναό στις 25 Νοεμβρίου 2018, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη θεία λειτουργία.

Μέχρι στιγμής, το έργο έχει κοστίσει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται κυρίως από δημόσιους πόρους και δωρεές. Υποστηρικτές του έργου τονίζουν ότι, πέρα από τη θρησκευτική του σημασία, θα αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών και προσκυνητών.

Ωστόσο, το έργο δέχθηκε και κριτική. Ορισμένοι το αποκάλεσαν «φαραωνικό» και το συνέκριναν με τις υπερβολές του πρώην κομμουνιστή ηγέτη Τσαουσέσκου. Κοινωνιολόγοι και πολιτικοί επισήμαναν ότι η χρηματοδότηση θα έπρεπε να προέρχεται από την Εκκλησία και όχι από το κράτος, ενώ κάποιοι τόνισαν ότι πολλά μέρη της Ρουμανίας αντιμετωπίζουν ακόμη σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Παρά τις αντιδράσεις, ο ναός θεωρείται από πολλούς ως σύμβολο της ρουμανικής ταυτότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου