Ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας - Ράμα: Ετοιμαζόμαστε για το 2030

Ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας - Ράμα: Ετοιμαζόμαστε για το 2030

Ο Φρέντης Μπελέρης στο διάβα του Ράμα, ως μέλος της επιτροπής της ΕΕ στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας.

Ο Έντι Ράμα έφτασε στην έδρα όπου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη Διακυβερνητική Διάσκεψη με την ΕΕ, στο Λουξεμβούργο. Πριν την είσοδό του, απάντησε σε ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης, δηλώνοντας ότι η Αλβανία θα προετοιμαστεί για ένταξη στην ΕΕ μέχρι το 2030.

«Έχουμε την φιλοδοξία να ολοκληρώσουμε νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που μας έχει δοθεί. Θα κάνουμε την Αλβανία έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ μέχρι το 2030», ανέφερε ο Ράμα.

Πρόσθεσε ότι η Αλβανία είναι αποφασισμένη να γίνει μέλος της ΕΕ, προχωρώντας με σαφείς ιδέες και ισχυρή βούληση για να επιτύχει τον στόχο της.

«Είμαστε πολύ αποφασισμένοι να ενταχθούμε στην ΕΕ. Αυτή η αποφασιστικότητα υπάρχει από τότε που η δικτατορία κατέρρευσε στην Αλβανία. Για εμάς, η ΕΕ είναι το μοναδικό μέρος όπου θέλουμε να ζούμε, όπου θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας και είναι το μοναδικό μέρος που εγγυάται τη δημοκρατία. Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο δρόμο και ήδη προχωρούμε με σαφείς ιδέες, καλή και ισχυρή βούληση για να επιτύχουμε τον στόχο της ένταξης μέχρι το 2030», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ευχαρίστησε επίσης τον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας πως μέσω της επιθετικότητάς του «ξύπνησε ακόμη και τους πιο σκεπτικούς», κάνοντάς τους να αντιληφθούν ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι απαραίτητα για μια ισχυρότερη ΕΕ, όπως και το αντίστροφο.

Η χώρα θα εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη από τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, την Κύρια Διαπραγματεύτρια Μαϊλίνα Ντούκα, καθώς και τον Υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών, Ίγκλι Χασάνι. Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 08:00 και θα προεδρεύεται από τον Πρωθυπουργό Ράμα και τον Υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, χώρα που κατέχει την Προεδρία της ΕΕ. Στη σημερινή συνάντηση ο Ράμα θα βρει μπροστά του και τον Φρέντη Μπελέρη, καθώς θα είναι μέλος της ευρωπαϊκής επιτροπής.

Μετά τη συνάντηση, αναμένεται συνέντευξη τύπου περίπου στις 09:25.

Στο τραπέζι για την αλβανική πλευρά θα βρίσκονται και οι αναπληρωτές υπουργοί, οι οποίοι εκπροσωπούν τους τομείς των κεφαλαίων διαπραγμάτευσης που θα ανοίξουν την επόμενη ημέρα, γνωστά ως «Θεμελιώδη Κεφάλαια». Το πρώτο από αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς καλύπτει καίριους τομείς όπως η δικαιοσύνη, το δικαστικό σύστημα, η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, οι δημόσιες προμήθειες και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Αυτό το κεφάλαιο ανοίγει πρώτο και κλείνει τελευταίο κατά τη διαδικασία ένταξης, ενώ η πρόοδος σε αυτό θα καθορίσει τον ρυθμό των συνολικών διαπραγματεύσεων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου