Έντι Ράμα: «Διαφωνίες για το με ποιον έκανε έρωτα η μητέρα των ηρώων μας δεν σχετίζονται με την ένταξη στην ΕΕ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Έντι Ράμα: «Διαφωνίες για το με ποιον έκανε έρωτα η μητέρα των ηρώων μας δεν σχετίζονται με την ένταξη στην ΕΕ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δήλωσε πως παραμένει σταθερός στις απόψεις του σχετικά με τη Βουλγαρία και τα Σκόπια, παρόλο που οι διαδικασίες ένταξης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας έχουν πλέον διαχωριστεί.

Σχολιάζοντας τη διαδικασία ένταξης, έκανε χιούμορ με έναν Βούλγαρο δημοσιογράφο, εκφράζοντας τη λύπη του που τα Σκόπια δεν βρίσκονται στο ίδιο στάδιο με την Αλβανία. Αναφέρθηκε επίσης με σαρκασμό στο γεγονός ότι ιστορικές διαμάχες, όπως το ζήτημα της καταγωγής ενός εθνικού ήρωα, είναι ενδιαφέρον για την ιστορία, αλλά δεν θα έπρεπε να αποτελούν εμπόδιο για την πρόοδο ενός λαού.

Ο Ράμα τόνισε πως η Αλβανία, στο παρελθόν, αναγκάστηκε πολλές φορές να συμπορευτεί με άλλες χώρες, αλλά αυτό τους δίδαξε πως η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στον ελεύθερο δρόμο και όχι μέσω εξαναγκασμένων συνεργασιών. Εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ότι τα Σκόπια, αν και ήταν από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησαν τη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε., δεν έχει φτάσει ακόμα στο ίδιο σημείο με την Αλβανία, παρά τις μεταρρυθμίσεις και την αλλαγή του ονόματός της.

«Φίλε μου, γνωρίζετε την κατάσταση με τους γείτονες στην περιοχή και ότι η Αλβανία πολλές φορές αναγκάστηκε να συμπορευτεί με άλλους. Όλα αυτά τα ζευγαρώματα μας έκαναν να καταλάβουμε ότι δεν θέλουμε να είμαστε μαζί με το ζόρι, αλλά να βρούμε την ευτυχία. Και ξαφνικά τη βρήκαμε μόνο με τη Βόρεια Μακεδονία. Δεν ήταν κακό, καθώς μοιραστήκαμε πολλά πράγματα μαζί.

Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι αυτό ήταν κάτι που εσείς ή εμείς θα έπρεπε να δούμε ως μια ατελείωτη ιστορία. Πρέπει να πω ότι νιώθουμε λυπημένοι που οι αδερφοί μας από τη Βόρεια Μακεδονία δεν βρίσκονται ακόμα σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, αν και ήταν οι πρώτοι που την ξεκίνησαν. Άλλαξαν ακόμη και το όνομά τους για να μπορέσουν να ξεκινήσουν αυτή τη διαδικασία. Και ναι, παραμένω σταθερός σε όλα όσα έχω πει για τους φίλους μας τους Βούλγαρους.

Οι απόψεις για το ποια ήταν η μητέρα του εθνικού ήρωα και με ποιον έκανε έρωτα είναι ενδιαφέρον θέμα για τους ιστορικούς, αλλά δεν είναι μέρος της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε. Αυτό δεν είναι επίθεση κατά της Βουλγαρίας, αλλά μια προφανής διαπίστωση».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου