Πόσο θα επωφεληθεί η Αλβανία από το «Σχέδιο Οικονομικής Ανάπτυξης» της ΕΕ;

Πόσο θα επωφεληθεί η Αλβανία από το «Σχέδιο Οικονομικής Ανάπτυξης» της ΕΕ;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε ένα ταμείο ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο ενός σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης. Ανάμεσα στις χώρες που θα λάβουν χρηματοδότηση είναι και η Αλβανία, η οποία έχει εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Στις 16 Οκτωβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κατανομή των κονδυλίων, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Αλβανία θα λάβει συνολικά 922 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 64,5 εκατομμύρια θα δοθούν ως προκαταβολή. Οι χώρες που θα λάβουν τα περισσότερα χρήματα είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Σερβία.

Ωστόσο, πριν από τις πληρωμές, οι χώρες πρέπει να υπογράψουν τις σχετικές συμφωνίες και να τις εγκρίνουν από τα εθνικά τους κοινοβούλια. Από το συνολικό ποσό, τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθούν ως επιχορηγήσεις χωρίς επιστροφή, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι δάνεια με ευνοϊκούς όρους που πρέπει να επιστραφούν. Μέσω αυτής της οικονομικής βοήθειας, η Ε.Ε. στοχεύει στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιτάχυνση της ένταξης των χωρών αυτών στην Ε.Ε.

Παρόλα αυτά, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένες ενέργειες, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς, η τυποποίηση του νομικού πλαισίου, η εφαρμογή των νόμων και η αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. και η εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων θα υποστηριχθεί με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι τομείς που αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο από αυτή τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξή τους είναι η γεωργία, ο τουρισμός και το εμπόριο.

Τέλος, οι οικονομικές σχέσεις της Αλβανίας με την Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς το 57,8% των εμπορικών συναλλαγών της χώρας γίνεται με τις χώρες της Ένωσης. Το 71% των εξαγωγών της Αλβανίας κατευθύνεται προς την ευρωπαϊκή αγορά, ενώ το 51,4% των εισαγόμενων αγαθών προέρχεται από την Ε.Ε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου