Αλβανία: Μείωση κόστους διασυνοριακών πληρωμών για επιχειρήσεις και πολίτες κατά 5 φορές μέσω του SEPA

Αλβανία: Μείωση κόστους διασυνοριακών πληρωμών για επιχειρήσεις και πολίτες κατά 5 φορές μέσω του SEPA

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αλβανίας, Γκεντ Σέικο, συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληρωμών, Τζόρτζιο Αντρέολι, και τον Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης για τη Γειτονία και τις Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκερτ Γιαν Κούπμαν, στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν την αίτηση της Αλβανίας για ένταξη στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA).

Η ένταξη της Αλβανίας στο SEPA αποτελεί εθνική προτεραιότητα, καθώς σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η συμμετοχή της χώρας στο SEPA θα ενισχύσει την οικονομική και χρηματοπιστωτική ανάπτυξη, επιτρέποντας ευκολότερες και ταχύτερες διασυνοριακές συναλλαγές, ενώ θα ενθαρρύνει το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Στις 12 Ιουνίου 2024, ο Διοικητής Σέικο υπέγραψε την αίτηση ένταξης της Αλβανίας στο SEPA, καθιστώντας τη χώρα την πρώτη στην περιοχή που υπέβαλε επίσημα αίτηση. Η αίτηση αυτή εξετάζεται επί του παρόντος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληρωμών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πρέπει να δώσει την έγκρισή της, βάσει κοινοτικών κανόνων και προτύπων.

Μετά την υποβολή της αίτησης, η Τράπεζα της Αλβανίας συνέχισε τις εργασίες για την προσαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου και τη δημιουργία των απαραίτητων τεχνικών συνθηκών, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις του SEPA.

Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, τονίστηκε ότι αρκετές χώρες της περιοχής έχουν καταβάλει προσπάθειες για την ένταξή τους στο SEPA, με τρεις από αυτές, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, να έχουν ολοκληρώσει τη φάση της αίτησης. Η Αλβανία αναμένεται να ενταχθεί στο SEPA τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα συμβάλει στη μείωση του κόστους των διασυνοριακών πληρωμών σε ευρώ και στη βελτίωση της οικονομικής αποτελεσματικότητας της χώρας.

Η ένταξη στο SEPA θα προσφέρει οικονομικά οφέλη, μειώνοντας το κόστος και τον χρόνο των συναλλαγών, ενώ θα διευκολύνει το εμπόριο και τις χρηματικές ροές με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου