Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ακυρώνει την θητεία του Φρέντη Μπελέρη ως δημάρχου Χιμάρας

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ακυρώνει την θητεία του Φρέντη Μπελέρη ως δημάρχου Χιμάρας

Σε μια κρίσιμη απόφαση, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) αποφάσισε σήμερα την παύση της θητείας του Φρέντη Μπελέρη ως εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας, ο οποίος παραβρέθηκε στις εγκαταστάσεις τις επιτροπής υπό την συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων. Παρών ήταν και ο Βαγγέλης Ντούλες.

Η απόφαση έρχεται μετά από κατηγορίες του Δημοκρατικού Κόμματος ότι η ΚΕΕ ενεργεί υπό τις εντολές του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Ο Φρέντης Μπελέρης έχει προθεσμία 30 ημερών εάν αποφασίσει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της ΚΕΕ.

Ο επικεφαλής επίτροπος της επιτροπής, Ilirjan Celibashi, τόνισε ότι η επιτροπή δεν ευνοεί κανέναν και ότι η απόφαση δεν λήφθηκε με σκοπό να βλάψει τα συμφέροντα κάποιου. Ο Celibashi υπογράμμισε ότι η ΚΕΕ έχει την αρμοδιότητα να ακυρώνει θητείες βάσει του νόμου περί αποποινικοποίησης, του εκλογικού κώδικα και του συντάγματος.

Οι δικηγόροι του και ο ίδιος ο Μπελέρης υποστήριξαν ότι η ΚΕΕ δεν έχει την εξουσία να λήξει την θητεία του Μπελέρη, καθώς χωρίς ορκωμοσία αυτή δεν έχει ξεκινήσει. Ο Μπελέρης, αφού έκανε σαφές ότι δεν θεωρεί ότι μπορεί να ασκήσει πλέον καθήκοντα δημάρχου μετά την καταδίκη του, ζήτησε ως τελευταία ευκαιρία να γίνει σεβαστό το σύνταγμα και οι νόμοι της Αλβανίας, να του επιτραπεί έστω και τώρα να ορκιστεί δήμαρχος και στην συνέχεια η ΚΕΕ να παύσει την θητεία του όπως προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία. Στην τοποθέτησή του, ανέφερε πως όπως σήμερα του επέτρεψαν για λίγες ώρες να εξέλθει της φυλακής για να παραβρεθεί στην εν λόγω συνεδρίαση, θα μπορούσε η διοίκηση των φυλακών να του επιτρέψει να παραβρεθεί στον δήμο Χιμάρας ώστε να ολοκληρωθεί η ορκωμοσία του.

Ο Μπελέρης κατά την τοποθέτηση του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όπως με άφησαν να έρθω σήμερα εδώ, θα μπορούσαν να με είχαν αφήσει να πάω να ορκιστώ δήμαρχος Χιμάρας, αλλά δεν το έκαναν»

Ωστόσο, ο Celibashi αντέτεινε ότι η ΚΕΕ όντως έχει αυτή την αρμοδιότητα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υποψηφίων που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα.

Συμφωνα με τον νόμο περί αποποινικοποίησης, άτομα που έχουν καταδικαστεί για ορισμένα εγκλήματα απαγορεύεται να κατέχουν δημόσια αξιώματα.

Καθώς ο Μπελέρης έχει καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα, η ΚΕΕ έκρινε ότι η θητεία του ως δήμαρχος διακόπτεται.

Η απόφαση της ΚΕΕ έχει προκαλέσει αντιδράσεις από το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο κατηγορεί την επιτροπή για μεροληψία.


Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου