Ποια η αξία της περιουσίας του Μ. Αλέξανδρου με βάση τα σημερινά δεδομένα;

Ποια η αξία της περιουσίας του Μ. Αλέξανδρου με βάση τα σημερινά δεδομένα;

Αν ο Μέγας Αλέξανδρος ζούσε σήμερα, η τεράστια περιουσία του θα τον τοποθετούσε σε ένα εντυπωσιακό επίπεδο ανάμεσα στους σύγχρονους δισεκατομμυριούχους. Ο Μ. Αλέξανδρος, χάρη στις στρατηγικές κατακτήσεις του, έγινε ένας από τους πιο πλούσιους και ισχυρούς ηγέτες της αρχαιότητας. Ας εξετάσουμε την κλίμακα του πλούτου του και πώς συγκρίνεται με τις σύγχρονες περιουσίες.

Στην ηλικία των 30 ετών, ο Αλέξανδρος είχε ήδη καταφέρει να καταλάβει την Περσία, την πιο ισχυρή και πλούσια αυτοκρατορία της εποχής του. Φανταστείτε μια αυτοκρατορία τόσο πλούσια που ο πλούτος της είχε συσσωρευτεί για αιώνες, όπως ένα αρχαίο «χρυσορυχείο» έτοιμο να εκραγεί.

Η Περσία ήταν ουσιαστικά ένα χρυσορυχείο, με πλούτο που προερχόταν από την αποτελεσματική διοίκηση, τις εκτενείς εμπορικές διαδρομές και τους υψηλούς φόρους που εισέπραττε από τις κατακτημένες περιοχές. Βρισκόταν σε στρατηγικό σημείο για σημαντικές εμπορικές οδούς, όπως ο Δρόμος του Μεταξιού, και ήταν κέντρο ανταλλαγής πολύτιμων αγαθών, χρυσού και αργύρου από όλη την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Προσθέστε σε αυτό τον φυσικό πλούτο της περιοχής, με γόνιμα εδάφη και πολύτιμα ορυκτά, και βλέπουμε τη συνταγή για απίστευτο πλούτο. Οι Πέρσες είχαν αναπτύξει τεχνικές για τη συγκέντρωση χρημάτων και φόρων, εξασφαλίζοντας μια συνεχή ροή πλούτου στα κρατικά ταμεία.

Όταν ο Αλέξανδρος νίκησε τον Δαρείο Γ' και κατέλαβε τις περσικές πρωτεύουσες Σούσα, Βαβυλώνα και Περσέπολη, δεν επεκτεινόταν απλώς, αλλά κέρδιζε πρόσβαση σε τεράστιους οικονομικούς πόρους που είχαν συσσωρευτεί για αιώνες από τους Πέρσες.

Σύμφωνα με τον Ian Worthington στο βιβλίο του "By the Spear: Philip II, Alexander the Great, and the Rise and Fall of the Macedonian Empire", η λεία από τις κατακτήσεις του Αλέξανδρου ήταν τεράστια:

Λεία από τη Σούσα: Ο στρατός του Αλέξανδρου βρήκε 50.000 τάλαντα χρυσού και αργύρου. Δεδομένου ότι ένα τάλαντο ισούται με 33 κιλά, αυτό μεταφράζεται σε:

50.000 τάλαντα × 33 κιλά/τάλαντο = 1.650.000 κιλά χρυσού.

Με την τρέχουσα τιμή χρυσού των 60.000 δολαρίων ανά κιλό, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 99 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το ποσό συγκρίνεται με την περιουσία του Jeff Bezos, ιδρυτή της Amazon. Φανταστείτε την Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας γεμάτη χρυσό.

Θησαυρός της Περσέπολης: Περιείχε 120.000 τάλαντα αργύρου, που ισοδυναμεί με:

120.000 τάλαντα × 33 κιλά/τάλαντο = 3.960.000 κιλά αργύρου.

Με τη σημερινή τιμή αργύρου των 800 δολαρίων ανά κιλό, αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 3,168 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και δεν φτάνει στην περιουσία του Bezos, το ποσό αυτό είναι συγκρίσιμο με τις περιουσίες μεγάλων τεχνολογικών δισεκατομμυριούχων, όπως του Mark Zuckerberg ή του Jack Dorsey.

Σύμφωνα με τον Victor Davis Hanson στο "The Wars of the Ancient Greeks", οι κατακτήσεις του Αλέξανδρου είχαν σημαντική επίδραση στην αναδιανομή του πλούτου στην αυτοκρατορία του. Η εισροή νομισμάτων στην οικονομία του είναι παρόμοια με τις επενδύσεις που κάνουν οι σύγχρονοι δισεκατομμυριούχοι για να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Ο Αλέξανδρος μπορεί να θεωρηθεί ως ο πρώτος μεγάλος επενδυτής της ιστορίας, που διαχειρίστηκε και κατένεμε τον πλούτο της αυτοκρατορίας του για να προάγει την οικονομική ανάπτυξη, όπως σήμερα ο Elon Musk, που επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διαστημικά ταξίδια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου