Η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά τις οριακές τιμές σε αρκετές πόλεις της Αλβανίας

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά τις οριακές τιμές σε αρκετές πόλεις της Αλβανίας

Η ατμοσφαιρική ρύπανση το 2023 σε ορισμένες πόλεις υπήρξε ανησυχητική στην Αλβανία, με δείκτες που υπερέβησαν τα επιτρεπτά όρια, όπως αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση της Αλβανικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος. Τα σωματίδια σκόνης (PM10 και PM2,5) παρατηρήθηκαν πάνω από το όριο σε σταθμούς παρακολούθησης στα Τίρανα και το Ελμπασάν. Συγκεκριμένα, στον σταθμό Higjena των Τιράνων, το ετήσιο ποσοστό PM10 υπερέβη κατά 35,4% το όριο, ενώ στο Ελμπασάν η υπέρβαση ήταν 19,62%. Αντίστοιχα, στην Κορυτσά και τους σταθμούς των Τιράνων, οι τιμές πλησίασαν το ετήσιο όριο.

Ιδιαίτερα, κατά τους χειμερινούς μήνες (Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Δεκέμβριο), παρατηρήθηκε αύξηση των PM10 λόγω της καύσης ορυκτών υλικών και ξύλου για θέρμανση. Η μέση τιμή για αυτούς τους μήνες ήταν 59,51 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ξεπερνώντας το ετήσιο όριο κατά 48,8%. Επίσης, το PM2,5 ξεπέρασε το ετήσιο όριο στην Κορυτσά τους ίδιους μήνες, με αύξηση 77,9%.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου (NO2) στα Τίρανα ήταν πάνω από το ετήσιο πρότυπο κατά τους μήνες Ιανουάριο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο, κυρίως λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας των οχημάτων. Παρά την υπέρβαση σε αυτούς τους μήνες, δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες υπερβάσεις σε άλλους σταθμούς.

Σχετικά με το διοξείδιο του θείου (SO2), η παρακολούθηση το 2023 έδειξε ότι δεν υπήρξε υπέρβαση των ημερήσιων ή ωριαίων ορίων σε κανένα σταθμό. Επίσης, οι μετρήσεις για το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) έδειξαν τα υψηλότερα επίπεδα στον σταθμό του Ελμπασάν, αν και σε γενικές γραμμές τα επίπεδα του ρύπου αυτού δεν ξεπέρασαν τα ετήσια όρια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου