Αρχύτας: Ο δημιουργός του πρώτου ρομπότ

Αρχύτας: Ο δημιουργός του πρώτου ρομπότ

Η ρομποτική μπορεί να φαίνεται ως σύγχρονη επιστήμη, ωστόσο οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ήδη ασχοληθεί με αυτήν. Συγκεκριμένα, το πρώτο ρομπότ κατασκευάστηκε πριν από σχεδόν 2.500 χρόνια από τον Έλληνα μαθηματικό Αρχύτα. Ο Αρχύτας, γνωστός και ως ο "πατέρας της μηχανολογίας", κατασκεύασε το πρώτο ρομπότ στην ιστορία της ανθρωπότητας περίπου μεταξύ 400 και 350 π.Χ.

Αυτό το πρωτοποριακό δημιούργημα ήταν ένα πουλί-ρομπότ, το οποίο κινείτο με τη χρήση ατμού και μπορούσε να πετάξει μέχρι και 200 μέτρα πριν εξαντληθεί η ενέργειά του. Το πείραμα του Αρχύτα δεν σηματοδότησε μόνο την πρώτη κατασκευή ρομπότ, αλλά και μια από τις πρώτες μελέτες για την πτήση των πουλιών.

Πέρα από τις εφευρέσεις του, ο Αρχύτας ήταν και σημαντικός φιλόσοφος, αστρονόμος, πολιτικός και στρατηγός. Εφάρμοσε για πρώτη φορά τα μαθηματικά στη μηχανική, θεμελιώνοντας αυτό που σήμερα ονομάζουμε μηχανολογία. Ο David Hiskey, στη σελίδα todayifoundout.com, αναφέρει ότι εξελέγη επτά φορές στρατηγός, παρόλο που αυτό ήταν παράνομο, επειδή δεν είχε χάσει καμία μάχη και είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του.

Η έρευνά του στα μαθηματικά είχε επηρεαστεί από τον Πλάτωνα και τον Ευκλείδη. Στη γεωμετρία, έλυσε το πρόβλημα του "διπλασιασμού του κύβου" που είχε θέσει ο Ιπποκράτης της Χίου. Ασχολήθηκε επίσης με τη μουσική θεωρία, δείχνοντας πως ο τόνος των εγχόρδων οργάνων σχετίζεται με τον δονούμενο αέρα.

Ο Αρχύτας θεωρείτο υπόδειγμα ενάρετου ανθρώπου, τόσο που ο Πλάτωνας τον παρουσίαζε ως τον ιδανικό «Φιλόσοφο-Βασιλιά». Δυστυχώς, ο Αρχύτας πνίγηκε σε ναυάγιο στην Αδριατική και θάφτηκε στην Απουλία, όπως αναφέρει ο Οράτιος στην ωδή του.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου