Η μικροσκοπική χώρα με την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο

Η μικροσκοπική χώρα με την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια χώρα έχει τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη στον κόσμο; Η ηγέτιδα τα τελευταία χρόνια είναι μια μικρή χώρα που πολλοί δεν έχουν καν ακούσει.

Η Γουιάνα, στη Νότια Αμερική, αναμένεται να σημειώσει εντυπωσιακή ετήσια ανάπτυξη 42,8% το 2024, μετά από μια αύξηση 33% που καταγράφηκε την προηγούμενη χρονιά. Ένα ποσοστό ανάπτυξης που πολλές βιομηχανικές χώρες ή αναδυόμενες οικονομίες της Άπω Ανατολής μπορούν μόνο να ονειρευτούν.

Ο πρόεδρος της Γουιάνας, Μοχάμεντ Ιρφάν Άλι, αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ετήσια ανάπτυξη, καθώς αναμένει αυξημένες επενδύσεις από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Παράλληλα, ο Άλι ανέφερε ότι η μη πετρελαϊκή ανάπτυξη ανήλθε σε 12,6% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, παρά τη μείωση κατά 60% στην παραγωγή ζαχαροκάλαμου λόγω παρατεταμένης ξηρασίας.

Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Γουιάνας καθοδηγείται από τον τομέα του πετρελαίου. Η χώρα, με συνολική έκταση 214.969 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι η τρίτη μικρότερη κυρίαρχη χώρα της ηπειρωτικής Νότιας Αμερικής και μία από τις λιγότερο πυκνοκατοικημένες χώρες στον κόσμο. Η οικονομία της αυξήθηκε κατά 49,7% στο πρώτο εξάμηνο του 2024, με το 67% αυτής της ανάπτυξης να προέρχεται από τον πετρελαϊκό τομέα.

Η Γουιάνα παρήγαγε περίπου 113,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, και ο πετρελαϊκός τομέας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 56,4% μέσα στο έτος. Οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις πετρελαίου της τελευταίας γενιάς έχουν κάνει τη Γουιάνα τη χώρα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στον κόσμο για δύο συνεχόμενα χρόνια.

Η χώρα αναμένεται να παράγει περισσότερο πετρέλαιο κατά κεφαλήν από τη Σαουδική Αραβία ή το Κουβέιτ μέχρι το 2027 και βρίσκεται σε πορεία να ξεπεράσει τη Βενεζουέλα, καθιστώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα στη Νότια Αμερική μετά τη Βραζιλία.

Η ExxonMobil είναι ο κύριος μέτοχος στην κοινοπραξία που αναπτύσσει τα αποθέματα πετρελαίου της Γουιάνας, ενώ η χώρα σχεδιάζει επίσης να αξιοποιήσει τον τομέα του φυσικού αερίου το 2024.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου