Ξένοι επενδυτές αγοράζουν το εσωτερικό χρέος της αλβανικής κυβέρνησης

Ξένοι επενδυτές αγοράζουν το εσωτερικό χρέος της αλβανικής κυβέρνησης

Η αλβανική κυβέρνηση άντλησε 24,7 δισεκατομμύρια λεκ από την εγχώρια αγορά κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αν και ο δανεισμός του Δημοσίου εντός της εγχώριας αγοράς είναι συνήθης πρακτική, για πρώτη φορά, ξένοι επενδυτές αγόρασαν τίτλους του αλβανικού δημοσίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Αλβανίας, ξένοι επενδυτές απέκτησαν τίτλους ύψους 6 δισεκατομμυρίων λεκ (περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ) κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Μια μεγάλη αμερικανική τράπεζα αναφέρεται μεταξύ των αγοραστών.

Η είσοδος ξένων επενδυτών στην αγορά κρατικών χρεογράφων της Αλβανίας είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την εγχώρια χρηματοπιστωτική αγορά, καθώς υποδηλώνει την αυξημένη εμπιστοσύνη των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην αλβανική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, παρατηρήθηκε πτώση κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024. Το χρέος διαμορφώθηκε στο 56,8% του ΑΕΠ, σημειώνοντας μείωση κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το τέλος του 2023. Αυτή η πτώση αποδίδεται κυρίως στην ανατίμηση του λεκ έναντι του ευρώ, το νόμισμα στο οποίο κατέχεται το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού χρέους, καθώς και στην οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Η μείωση του δημόσιου χρέους κατά τα τελευταία τρία χρόνια, από σχεδόν 80% του ΑΕΠ σε περίπου 56%, οδήγησε τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's να αναβαθμίσει τη πιστοληπτική αξιολόγηση της Αλβανίας από Β+ σε ΒΒ-. Αυτή η εξέλιξη έχει ενισχύσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τους τίτλους του αλβανικού δημοσίου.

Το εσωτερικό χρέος της Αλβανίας αυξήθηκε στο 56,3% τoυ συνολικού χρέους μέχρι τo τέλος του β' τριμήνου, έναντι 54,4% στo τέλος του 2023. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τον αυξημένο δανεισμό στην εγχώρια αγορά, ενώ οι αποπληρωμές του εξωτερικού χρέους υπερέβησαν τις εκταμιεύσεις νέων ξένων δανείων κατά την ίδια περίοδο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου