Ελεύθερη πτώση για το ευρώ έναντι του λεκ - Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 το δολάριο

Ελεύθερη πτώση για το ευρώ έναντι του λεκ - Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 το δολάριο

Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ παρουσιάζει συνεχή πτώση αυτή την εβδομάδα, φτάνοντας σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, το ευρώ ανταλλάχθηκε στα 99,6 λεκ, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί. Η ετήσια πτώση του ευρώ έναντι του λεκ έχει φτάσει στο 6%. Οι πράκτορες συναλλάγματος αποδίδουν την πτώση αυτή στην απόφαση της Τράπεζας της Αλβανίας να σταματήσει να επεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος από τον Μάιο, επιτρέποντας στο ευρώ να πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 λεκ τον Αύγουστο.

Η Τράπεζα της Αλβανίας είχε προηγουμένως παρέμβει για να κρατήσει το ευρώ πάνω από το όριο των 100 λεκ, ωστόσο από τις 12 Αυγούστου το ευρώ έπεσε κάτω από αυτό το επίπεδο και η πτωτική τάση συνεχίστηκε. Παρά τις προσδοκίες της αγοράς για νέα παρέμβαση της Τράπεζας, αυτή δεν πραγματοποιήθηκε. Ο διοικητής της Τράπεζας, Gent Sejko, δεν δημοσιοποίησε τα στοιχεία των παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος, εξηγώντας ότι αυτό θα γίνει με καθυστέρηση τριών μηνών, όπως προβλέπει η πολιτική της τράπεζας.

Η επίσημη θέση της Τράπεζας της Αλβανίας είναι ότι οι παρεμβάσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία είχαν στόχο τον έλεγχο του πληθωρισμού. Τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός έπεσε στο 2,1%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, κάτω από τον στόχο της Τράπεζας. Η στρατηγική της Τράπεζας αποσκοπούσε στο να αποτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση του λεκ, που θα μπορούσε να ρίξει ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό.

Το λεκ συνεχίζει να ενισχύεται και έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων, όπως το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο την Τρίτη ανταλλάχθηκε στα 89,93 λεκ, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008. Η ενίσχυση αυτή έχει συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού και ωφέλησε τους εισαγωγείς προϊόντων και υπηρεσιών. Επιπλέον, η αλβανική κυβέρνηση είδε μείωση του δημόσιου χρέους, ενώ οι δανειολήπτες σε ευρώ με εισόδημα σε λεκ ωφελήθηκαν από τη μείωση της αξίας των δανείων τους.

Ωστόσο, η ενίσχυση του λεκ έχει αρνητικές επιπτώσεις στις εξαγωγές και στον τομέα των υπηρεσιών, ειδικά στον τουρισμό. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 14,5% στο επτάμηνο του έτους. Επιπλέον, οι οικογένειες που λαμβάνουν εμβάσματα βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της ενίσχυσης του λεκ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου