Μόνο το 16,2% αποτελούν οι αγρότισσες που έχουν επωφεληθεί από κονδύλια γεωργίας στην Αλβανία

Μόνο το 16,2% αποτελούν οι αγρότισσες που έχουν επωφεληθεί από κονδύλια γεωργίας στην Αλβανία

Τα τελευταία 8 χρόνια, συνολικά 37.185 αγρότες επωφελήθηκαν από το εθνικό πρόγραμμα γεωργικών επιδοτήσεων στην Αλβανία.

Ο αριθμός των δικαιούχων παρουσιάζει προοδευτική αύξηση από έτος σε έτος, αρχής γενομένης από την αύξηση των κονδυλίων που διατέθηκαν. Αναφερόμενοι στην έκθεση ελέγχου απόδοσης που πραγματοποίησε ο Ανώτατος Κρατικός Ελέγχος (KLSH) σε συνεργασία με την UN Women, αναλύοντας την περίοδο 2016-2022, ο χαμηλότερος αριθμός δικαιούχων καταγράφεται το 2017 με 1151 αγρότες.

Ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός εντοπίζεται το 2023, αριθμός που δημοσίευσε πρόσφατα το Υπουργείο Γεωργίας με 8825 δικαιούχους. Τα στοιχεία που αντικατοπτρίζονται στην έκθεση υποδηλώνουν πολύ χαμηλό αριθμό κερδοφορίας από τις αγρότισσες. Συνολικά, σε 8 χρόνια, έχουν ωφεληθεί μόνο 6042 γυναίκες ή με άλλα λόγια περίπου το 16,2 τοις εκατό του συνολικού αριθμού των δικαιούχων.

O KLSH διαπιστώνει ότι η αύξηση του αριθμού των γυναικών δικαιούχων εθνικών προγραμμάτων παρατηρείται την περίοδο του 2020 και μετά. Από την έκθεση προκύπτει ότι ο προϋπολογισμός των κονδυλίων στον Φορέα Αγροτικής και Γεωργικής Ανάπτυξης γίνεται συνολικά και όχι με βάση το φύλο.

Συνιστάται στο Υπουργείο να εντοπίσει στις υφιστάμενες οργανικές δομές των Περιφερειακών Φορέων Γεωργικής Επέκτασης και των Κέντρων Μεταφοράς Αγροτικής Τεχνολογίας, έναν τοπικό αρμόδιο για το φύλο υπεύθυνο, με στόχο την παρακολούθηση των προϊόντων του προϋπολογισμού για το φύλο καθώς και για τη σύνταξη και έγκριση του Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, αλλά και την ενδυνάμωση των γυναικών της υπαίθρου έγκαιρα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου