Η Αλβανία έβδομη στον κόσμο για την ακριβότερη τιμή πετρελαίου

Η Αλβανία έβδομη στον κόσμο για την ακριβότερη τιμή πετρελαίου

Η Αλβανία κατατάσσεται στην έβδομη θέση παγκοσμίως όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Global Petrol Prices. Οι τιμές στη χώρα είναι χαμηλότερες από εκείνες της Ελβετίας, του Μονακό, της Ισλανδίας και του Χονγκ Κονγκ, αλλά υψηλότερες από την υπόλοιπη περιοχή, την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές άλλες χώρες του κόσμου.

Σήμερα, η διεθνής αγορά πετρελαίου παρουσιάζει σταθερότητα, με τη μέση τιμή παγκοσμίως να κυμαίνεται στα 108 λεκ ανά λίτρο. Ωστόσο, στην Αλβανία η τιμή του πετρελαίου είναι σημαντικά υψηλότερη, με τα πρατήρια να το πουλούν προς 177 λεκ το λίτρο.

Οι διαφοροποιήσεις στις τιμές πετρελαίου μεταξύ των χωρών οφείλονται κυρίως σε παράγοντες όπως η παραγωγή, το εμπόριο και οι φόροι. Αν και όλες οι χώρες έχουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, οι φόροι που επιβάλλονται ποικίλλουν, επηρεάζοντας τελικά τη λιανική τιμή.

Επιπλέον, στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, η τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου αυτή την περίοδο κυμαίνεται γύρω στα 70 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2022, όταν οι τιμές των καυσίμων εκτινάχθηκαν λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου