Οι κατασχέσεις στην Αλβανία ευνόησαν τους κατασκευαστές: Αγόρασαν 200 ευρώ/τμ τις κατασκευές χωρίς άδεια

Οι κατασχέσεις στην Αλβανία ευνόησαν τους κατασκευαστές: Αγόρασαν 200 ευρώ/τμ τις κατασκευές χωρίς άδεια

Η απόφαση για κατάσχεση κτιρίων χωρίς άδεια δεν τιμώρησε τους οικοδόμους, αλλά τουναντίον τους ευνόησε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τελευταίοι πλήρωσαν για αυτές 220 ευρώ/τμ, ενώ με τις τιμές της αγοράς στα Τίρανα θα έπρεπε να είχαν πληρώσει έως και 10 φορές περισσότερα.

Το υπουργείο Οικονομικών πούλησε τα κτίρια που κατασχέθηκαν για παραβίαση οικοδομικών αδειών στην πρωτεύουσα 10 φορές φθηνότερα από την τιμή της αγοράς.

οι εκθέσεις αξιολόγησης για τα 9 κτίρια όπου οι οικοδόμοι έχουν καταχραστεί τις άδειες, κάνουν λόγο για πώλησή τους σε τιμή πολλαπλάσια από την τιμή που προσφέρει η περιοχή, καθώς και διαδικασίες που δεν συμπίπτουν με την απόφαση που ενέκρινε η κυβέρνηση πέρυσι.

Από αυτές τις κατασκευές, οι 6 παραβίασαν την οικοδομική άδεια με πάνω από 10% της επιφάνειας και κατασχέθηκαν ολοσχερώς, ενώ μία εταιρεία παραβίασε την οικοδομική άδεια κατά 6% και κατασχέθηκε μόνο η προσθήκη.

Με βάση αυτές τις εκθέσεις αξιολόγησης, η μέση τιμή που αναγκάζονται να πληρώσουν οι εταιρείες που συλλαμβάνονται κατά παράβαση οικοδομικών αδειών στα Τίρανα είναι 223 ευρώ ανά τμ.

Η υψηλότερη τιμή των 305,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανήκει στο κτίριο που χτίστηκε στην οδό Kont Urani, περίπου 500 μέτρα από την πλατεία Σκεντέρμπεη, ενώ η χαμηλότερη τιμή, 170 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αφορά το κτίριο που χτίστηκε κοντά στον Ζωολογικό Κήπο. Συνολικά, οι εταιρείες πρέπει να πληρώσουν περίπου 15 εκατ. ευρώ για 71 χιλ. τμ χωρίς άδεια.

Η μόνη έκθεση αξιολόγησης που αναφέρεται σε διαφορετική μέθοδο από τη μέθοδο κόστους για ένα αντικείμενο στο Qerret i Kavaja, έβαλε την αξία του αντικειμένου στα 464 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αρκετές φορές υψηλότερη από τα αντικείμενα που αξιολογήθηκαν στην πρωτεύουσα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου