Αρχαίο ρωμαϊκό μωσαϊκό αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες φορούσαν μπικίνι

Αρχαίο ρωμαϊκό μωσαϊκό αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες φορούσαν μπικίνι

Παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι το μπικίνι είναι μια εφεύρεση του 20ού αιώνα, μια αρχαία ρωμαϊκή τοιχογραφία αποδεικνύει ότι οι γυναίκες στη Ρώμη φορούσαν κάτι παρόμοιο όταν έκαναν αθλήματα.

Η Villa Romana del Casale, στη Σικελία, χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. και περιλαμβάνει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές ρωμαϊκών ψηφιδωτών. Τα ψηφιδωτά αυτά είναι εξαιρετικά καλοδιατηρημένα. Μία από τις αίθουσες της βίλας ονομάζεται «Αίθουσα των Δέκα Κοριτσιών», λόγω των γυναικών που απεικονίζονται στο δάπεδό της.

Οι περισσότερες από τις γυναίκες φορούν κάτι που σήμερα θα το περιγράφαμε ως μπικίνι δύο τεμαχίων. Οκτώ από αυτές απεικονίζονται φορώντας ένα σύνολο που θυμίζει μπαντό και ένα παντελόνι σαν αντρικό περίζωμα, ενώ μία ακόμη φοράει ένα ημιδιάφανο κίτρινο φόρεμα. Η εικόνα μιας γυναίκας δεν έχει διασωθεί.

Οι στολές αυτές φαίνονται να είναι κατασκευασμένες από ύφασμα ή δέρμα, με το κάτω μέρος να μοιάζει με περίζωμα και το πάνω μέρος να θυμίζει σύγχρονο μπαντό. Αυτή η ενδυμασία ήταν ιδανική για γυναίκες που ασχολούνταν με σωματική άσκηση.

Το ψηφιδωτό απεικονίζει γυναίκες που κάνουν διάφορα αθλήματα, όπως τρέξιμο, ρίψη δίσκου και άρση βαρών. Δύο από αυτές παίζουν μπάλα, κάτι που θα μπορούσε να είναι πρώιμη μορφή βόλεϊ. Μια γυναίκα στο κέντρο κρατά ένα κλαδί φοίνικα και ετοιμάζεται να φορέσει ένα στεφάνι, πιθανότατα ως βραβείο για την καλύτερη επίδοση.

Αν και οι γυναίκες στην αρχαία Ρώμη μπορούσαν να γυμνάζονται, υπήρχαν περιορισμοί λόγω της πατριαρχικής κοινωνίας. Δεν τους επιτρεπόταν να διαγωνίζονται με άνδρες και η δημόσια γυμνότητα ήταν αποδοκιμαστέα, οπότε το μπικίνι ήταν μια πρακτική λύση για άθληση.

Επιπλέον, το 1998 βρέθηκε από Βρετανούς αρχαιολόγους κάτι που μοιάζει με δερμάτινο εσώρουχο, παρόμοιο με σύγχρονα μαγιό, το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο του Λονδίνου, επιβεβαιώνοντας τις αρχαίες ρίζες αυτής της ενδυμασίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου