Οικολογική βόμβα στον Αυλώνα: Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών απειλούν την υγεία και τον τουρισμό

Οικολογική βόμβα στον Αυλώνα: Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών απειλούν την υγεία και τον τουρισμό

Για χρόνια, κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, η πόλη του Αυλώνας ξυπνά καλυμμένη από τον καπνό που προέρχεται από τα σκουπίδια που καίγονται σε μια χωματερή στα περίχωρα της πόλης. Αυτές οι αποπνικτικές σκηνές, όπως συνέβη και στις 25 Ιουλίου, σοκάρουν τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή για να απολαύσουν τη θάλασσα, ενώ δημιουργούν προβλήματα στους επαγγελματίες του τουρισμού. Οι κάτοικοι του Αυλώνα υποφέρουν εδώ και χρόνια από τη δυσοσμία και τα προβλήματα υγείας που προκαλούν οι αναθυμιάσεις των σκουπιδιών.

Ο Νίκο Ντουμάνι, ακτιβιστής για το περιβάλλον, αναφέρει πως ζει 1,5-2 χιλιόμετρα μακριά από τη χωματερή, αλλά κάθε βράδυ νιώθει τη δυσοσμία των καμένων σκουπιδιών. Υποψιάζεται ότι η καύση των απορριμμάτων γίνεται σκόπιμα, για να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών, καθώς η κατασκευή του νέου χώρου υγειονομικής ταφής παραμένει ημιτελής.

Ο χώρος υγειονομικής ταφής της Sherrishta είναι μέρος ενός έργου διαχείρισης αποβλήτων, αξίας 20,8 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτούμενου εν μέρει από ευρωπαϊκούς πόρους και κρατική δανειοδότηση. Ωστόσο, το έργο αυτό δεν έχει προχωρήσει, λόγω της δέσμευσης της εταιρείας κατασκευής και της καταδίκης του ιδιοκτήτη της για διαφθορά.

Οι εργασίες έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί το 2021, αλλά η κατάσταση παραμένει στάσιμη. Οι τοπικές αρχές παραδέχονται ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την ολοκλήρωση του έργου ή χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του νέου χώρου υγειονομικής ταφής.

Η κρίση δεν περιορίζεται μόνο στον Αυλώνα. Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Αλβανίας, όπου τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων έχουν μείνει ημιτελή, με τα σκουπίδια να αποτελούν οικολογικές "βόμβες". Στον Αυλώνα, η καύση των σκουπιδιών συνεχίζεται, επιβαρύνοντας τον πληθυσμό με τοξικούς καπνούς.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού είναι απογοητευμένοι, καθώς η κατάσταση έχει πλήξει σοβαρά την εικόνα της πόλης. Η συνεχής καύση των σκουπιδιών δημιουργεί κακή εντύπωση στους τουρίστες και έχει επηρεάσει αρνητικά την τοπική οικονομία.

Παρά τις πολυάριθμες διαμαρτυρίες και αιτήματα από οργανώσεις και κατοίκους, η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει σύντομα. Οι αρχές δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επίλυση της κρίσης, αφήνοντας την πόλη εκτεθειμένη στους κινδύνους της μόλυνσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου