Αλβανία: Πτώση για τον δείκτη κοινωνικής προόδου - Ελευθερία έκφρασης και εκπαίδευση τα κυριότερα αγκάθια

Αλβανία: Πτώση για τον δείκτη κοινωνικής προόδου - Ελευθερία έκφρασης και εκπαίδευση τα κυριότερα αγκάθια

Η Αλβανία πέφτει κατά 4 θέσεις, καταλαμβάνοντας την 57η θέση από 170 χώρες στον Δείκτη Κοινωνικής Προόδου (SPI) 2023.

Πολλές από τις συνιστώσες έχουν υποβαθμιστεί κατά τουλάχιστον 10 θέσεις, όπως η βασική εκπαίδευση, η υγεία και η ανώτερη εκπαίδευση.

Όπως και στην έκθεση του προηγούμενου έτους, οι δύο συνιστώσες που την κατατάσσουν στις τελευταίες θέσεις του δείκτη είναι η Προσωπική Ελευθερία και Επιλογή και η Ποιότητα ύδρευσης και αποχέτευσης, που κατατάσσονται αντίστοιχα στη θέση 130 και 94 από τις 170 χώρες που περιλαμβάνονται στη μελέτη.

Την πρώτη θέση οδηγεί η Δανία με 90,38 βαθμούς, ξεπερνώντας τη Νορβηγία, την τρίτη τη Φινλανδία, την Ισλανδία στην 4η θέση και την Ελβετία στην πέμπτη θέση.

Όσον αφορά τις χώρες της περιοχής, η Αλβανία αφήνει πίσω μόνο τα Σκόπια, τα οποία κατατάσσονται 60α, η Σερβία 46η, το Μαυροβούνιο στην 45η θέση και η Βουλγαρία στην 43η θέση.Το Κοσσυφοπέδιο δεν περιλαμβάνεται στον δείκτη.

Σύμφωνα με τον δείκτη κοινωνικής προόδου 2024, για πρώτη φορά ο κόσμος έχει υποχωρήσει συνολικά σε κοινωνική πρόοδο. Συνολικά, 61 χώρες σημείωσαν σημαντική πτώση στην κοινωνική τους πρόοδο το 2023 και άλλες 77 παρέμειναν οι ίδιες. Μόνο 32 χώρες είδαν πραγματική πρόοδο.

Σήμερα, τέσσερις στους πέντε ανθρώπους στον κόσμο ζουν σε μια χώρα όπου η κοινωνική πρόοδος είναι στάσιμη ή φθίνουσα.

Αυτή η πτώση συμβαίνει καθώς βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη εκλογική χρονιά στην ιστορία, με περισσότερους από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη, τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους, να κατευθύνονται στις κάλπες.

Με 4 στους 5 ανθρώπους στον κόσμο να ζουν σε χώρες που δεν σημειώνουν πρόοδο ή υστερούν στην κοινωνική πρόοδο, το 2024 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά όπου οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την αντιμετώπιση της υποβάθμισης στην υγεία, την εκπαίδευση, τα δικαιώματα και τα ανθρώπινα και άλλα βασικούς τομείς που επηρεάζουν την ευημερία των ανθρώπων. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η βαθμολογία του Παγκόσμιου Δείκτη Κοινωνικής Προόδου μειώθηκε κατά 0,31 μονάδες από το 2022 έως το 2023.

...

Αλβανία: Αποτυγχάνει παταγωδώς στη μέτρηση της ποιότητας του αέρα

Η Αλβανία υποχρεούται με την οδηγία 2008/50 ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εσωτερική νομοθεσία να παρακολουθεί την ποιότητα του αέρα και τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία του πληθυσμού. Και όμω...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου