Σκάνδαλο μικροπιστώσεων στην Αλβανία: Κατάσχεση λογαριασμών αξίας 10 εκατ. ευρώ

Σκάνδαλο μικροπιστώσεων στην Αλβανία: Κατάσχεση λογαριασμών αξίας 10 εκατ. ευρώ

Η Εισαγγελία Τιράνων προχώρησε σε κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ από διαχειριστές οικονομικών οντοτήτων που φέρονται να εμπλέκονται σε ένα εκτεταμένο σχέδιο απάτης δανείων.

Δέκα φυσικά πρόσωπα και τρεις μικροπιστωτικές χρηματοοικονομικές οντότητες, μεταξύ των οποίων η Microcredit Albania shpk, η ADCA shpk και η Final shpk, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ξέπλυμα εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι κατηγορούμενοι κατέθεσαν σημαντικά χρηματικά ποσά σε τράπεζες και ομόλογα, ενώ φέρονται να σχετίζονται με ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν κατά την άσκηση της οικονομικής τους δραστηριότητας.

Ειδικότερα, κατηγορούνται για αγορά χαρτοφυλακίων κακών δανείων από τράπεζα δεύτερου επιπέδου και χορήγηση δανείων με παράλληλη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών σε αναλογία με την αξία των δανείων.

Επιπλέον, φέρονται να έχουν επενδύσει σε τίτλους με υψηλά επιτόκια, από 4% έως 10,5%.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019, όταν χιλιάδες σελίδες με έγγραφα, τραπεζικούς λογαριασμούς, συμβάσεις πίστωσης, δικαστικές αποφάσεις και εκτελεστές βρέθηκαν σε σακούλες που εγκαταλείφθηκαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Συνεχής έρευνα αποκάλυψε ένα εκτεταμένο δίκτυο απάτης που πλήγωσε χιλιάδες οικογένειες, με την εμπλοκή τραπεζών, μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και πιθανόν και του ίδιου του διοικητή της Τράπεζας της Αλβανίας, Gent Sejko.

Τέσσερα άτομα τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ πέντε άλλα τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό. Η συνολική ζημιά υπολογίζεται σε πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ.

...

Αλβανία: Οι τράπεζες όπου θα επιστραφούν 100 εκατ. ευρώ δανείων της MCA

Η εξυπηρέτηση των δανείων που χορηγήθηκαν από την MCA και την Final θα γίνεται πλέον από τις τράπεζες που τα είχαν αρχικά εκδώσει. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αλβανίας (BSH), Gent Sejko, ανακοίνωσε σ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου