Οι οκτώ Έλληνες του Μαγγελάνου που έκαναν τον γύρο του κόσμου

Οι οκτώ Έλληνες του Μαγγελάνου που έκαναν τον γύρο του κόσμου

Ο Πορτογάλος εξερευνητής Φερδινάνδος Μαγγελάνος είχε οκτώ Έλληνες ναυτικούς στο πλήρωμά του όταν πραγματοποίησε τον πρώτο γύρο της Γης στην ιστορία.

Στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Έλληνες Ναυτικοί στον Πρώτο Περίπλου της Γης», ο συγγραφέας Πέδρο Ολάγια αφηγείται την ιστορία των Ελλήνων ναυτικών που συμμετείχαν σε αυτό το φιλόδοξο ταξίδι.

Πριν περίπου 500 χρόνια, ο μεγάλος εξερευνητής ξεκίνησε αυτή την επικίνδυνη αποστολή. Από τα πέντε πλοία, μόνο ένα κατάφερε να επιστρέψει τρία χρόνια αργότερα, και ανάμεσα στους επιζώντες υπήρχαν Έλληνες, όπως ο πλοηγός που οδήγησε το πλοίο πίσω και κατέγραψε την πρωτοφανή πορεία, η οποία αποτέλεσε τεράστιο βήμα για την ιστορία της ανθρωπότητας.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1519, πέντε πλοία απέπλευσαν από το ισπανικό λιμάνι του Σανλούκαρ ντε Μπαραμέντα για το πιο συναρπαστικό ταξίδι της σύγχρονης εποχής. Ο Μαγγελάνος ξεκίνησε αυτή την αποστολή εκ μέρους της Ισπανίας για να ανακαλύψει σύντομη θαλάσσια διαδρομή προς τα Νησιά των Μπαχαρικών, με 240 τολμηρούς ναυτικούς.

Λίγοι γνωρίζουν ότι στο τέλος του πρώτου γύρου της Γης υπήρχαν οκτώ Έλληνες. Ο πλοηγός του πλοίου «Victoria», το οποίο επέστρεψε με ασφάλεια, ήταν ο Έλληνας Φρανσίσκο Άλμπο από τη Χίο. Το ημερολόγιό του θεωρείται από τα πιο πολύτιμα έγγραφα στην ιστορία της ναυσιπλοΐας.

Το ημερολόγιο καταγράφει τις περιοχές που επισκέφθηκαν, τις άγνωστες περιπέτειες που βίωσαν, και τον τρόπο με τον οποίο κατάφεραν να διασχίσουν όλους τους μεσημβρινούς της Γης για πρώτη φορά.

Αν και ο Μαγγελάνος σκοτώθηκε στις Φιλιππίνες, 18 άνδρες κατάφεραν να επιστρέψουν ζωντανοί, συμπεριλαμβανομένων πέντε Ελλήνων.

Στα αρχεία της Σεβίλλης καταγράφονται τα ονόματα εννέα Ελλήνων ναυτικών, όπως οι Μιγκέλ ντε Ρόδας, Φελίπε ντε Ρόδας, Φρανσίσκο Άλμπο και άλλοι από τη Ρόδο, τη Χίο και την Κέρκυρα.

Ο Ολάγια αναφέρει ότι από αυτούς, οι οκτώ επιβιβάστηκαν για την αποστολή, με τον Φρανσίσκο Άλμπο να παίζει καθοριστικό ρόλο καθώς επέστρεψε το πλοίο στη Σεβίλλη και ενημέρωσε τον Αυτοκράτορα Κάρολο Α’ της Ισπανίας για την επιτυχία του τριετούς ταξιδιού.

Σύμφωνα με τον Ολάγια, η συμβολή των Ελλήνων στις εξερευνητικές αποστολές της εποχής ήταν σημαντική. Η ναυτική αναγέννηση που ξεκίνησε τον 13ο αιώνα, βασιζόταν στην κλασική και αλεξανδρινή ναυτική παράδοση των Ελλήνων, η οποία επέτρεψε νέες, πιο δυναμικές εξερευνήσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου