Αλβανία: Νίκη στο Διεθνές Δικαστήριο για την υπόθεση Bankers Petroleum

Αλβανία: Νίκη στο Διεθνές Δικαστήριο για την υπόθεση Bankers Petroleum

Το Διεθνές Δικαστήριο που λειτουργεί υπό το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) με έδρα το Παρίσι, έλαβε την τελική απόφαση υπέρ της Αλβανίας στην αγωγή που είχε ασκήσει η Bankers Petroleum κατά του Υπουργείου Ενέργειας και Βιομηχανίας (MIE) και της Albpetrol.

Η διαμάχη, η οποία είχε οδηγηθεί σε διαιτησία από την Bankers, αφορούσε τη διαδικασία ανάκτησης κόστους βάσει της Συμφωνίας του 2004 για εργασίες στο πετρελαιοφόρο κοίτασμα Patos Marinza. Η Bankers διεκδικούσε το δικαίωμα να διατηρήσει όλα τα έσοδα από την παραγωγή του πεδίου.

Ωστόσο, μετά από εκτενή δίκη, το Δικαστήριο έκρινε υπέρ της Αλβανίας σε πολλά από τα αμφισβητούμενα ζητήματα ερμηνείας της Συμφωνίας. Στην τελική του απόφαση, το Δικαστήριο έκρινε ότι πάνω από 236 εκατομμύρια δολάρια από τις δαπάνες που διεκδικούσε η Bankers, κρίθηκαν μη ανακτήσιμες.

Ως αποτέλεσμα, η Bankers οφείλει να επιστρέψει στην Αλβανία ποσά που αφορούν το πετρελαϊκό κοίτασμα Patos Marinza. Αυτό θα αυξήσει τα ιστορικά κέρδη του κοιτάσματος και θα οδηγήσει σε πληρωμές φόρου επί των κερδών στο κράτος.

Η αλβανική ομάδα που υπερασπίστηκε το κράτος στο διεθνές δικαστήριο αποτελείτο από εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Υποδομών και Ενέργειας και της Νομικής Υπηρεσίας του Κράτους, με την υποστήριξη της νομικής ομάδας Hogan Lovells Paris και διεθνών ειδικών στον τομέα του πετρελαίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου