Αλβανία: Στημένες παραχωρήσεις στον κλάδο υγείας αξίας πάνω από 200 εκατ. ευρώ

Αλβανία: Στημένες παραχωρήσεις στον κλάδο υγείας αξίας πάνω από 200 εκατ. ευρώ

Οι κλοπές που πραγματοποιούν υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι μέσω διαγωνισμών με δημόσια κεφάλαια είναι πολυάριθμες στην Αλβανία. Για να καλύψουν αυτές τις κλοπές και να διαφύγουν από τις έρευνες, συχνά απασχολούν συγγενείς τους στις "νικήτριες" εταιρείες.

Ένα παρόμοιο παράδειγμα είναι ο πατέρας του Alqi Bllako, ο οποίος δεν κατάφερε να ξεφύγει από τις έρευνες του SPAK.

Ένα άλλο πιο κραυγαλέο παράδειγμα είναι αυτό της Nazife Bello, η οποία είναι η μητέρα της Shpresa Bello. Η Shpresa Bello έχει διατελέσει σε σημαντικές θέσεις στο Υπουργείο Υγείας και έχει παραχωρήσει την παραχώρηση ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ για τα εργαστήρια στον J. K., ο οποίος φέρεται να είναι στενός συνεργάτης του Klodian Allajbeu και του Sokol Ramizi. Ο τελευταίος είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από δύο μεγάλες παραχωρήσεις, αυτή των ιατρικών εργαστηρίων αξίας 80,3 εκατομμυρίων ευρώ. Η Shpresa Bello, κατέχοντας τη θέση της Διευθύντριας Φαρμακευτικής στο Υπουργείο Υγείας, φέρεται να έχει ευνοήσει μέσω των συνεργατών της τον Klodian Allajbeu.

Η μητέρα της Shpresa, Nazife, βρίσκεται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης, αλλά είχε μισθό 1 εκατομμύριο λεκ το μήνα από την εταιρεία P. Ξαφνικά, ο μισθός της αυξήθηκε στα 30 εκατομμύρια λεκ το μήνα.

Η Nazife Bello είναι πρώην διευθύντρια της εταιρείας P., η οποία ανήκει στον J. K. και είναι η νικήτρια εταιρεία της παραχώρησης των εργαστηρίων αξίας 130 εκατομμυρίων ευρώ. Η Nazife εμφανίζεται με μηνιαίο μισθό 30 εκατομμυρίων λεκ ως αναλύτρια σε αυτήν την εταιρεία. Η Nazife, σε αυτή την περίπτωση, λειτουργεί ως "μεσολαβητής" των κρατικών σχέσεων της κόρης της Shpresa Bello ως διευθύντριας Φαρμακευτικής στο Υπουργείο Υγείας και των σχέσεων με τον Allajbeu και τον J. K. Μέρος του μισθού της στην εταιρεία P. (30 εκατομμύρια λεκ) δόθηκε ως ανταμοιβή για την εργασία της κόρης της που εξασφάλισε την παραχώρηση των 130 εκατομμυρίων ευρώ στον Έλληνα επιχειρηματία. Η Shpresa ήταν μέλος της ομάδας που αξιολόγησε την παραχώρηση των εργαστηρίων στην ίδια την εταιρεία της μητέρας της που πέρασε στον J. K.

Στην καταγγελία που κατατέθηκε στο SPAK εναντίον του Klodian Allajbeu, συμπεριλαμβάνονται επίσης ο J. K., η αξιωματούχος Shpresa Bello, η πρώην Υπουργός Υγείας Ogerta Manastirliu και ένας μεγάλος αριθμός αξιωματούχων και πρώην αξιωματούχων. Στην καταγγελία αναφέρεται:

"Μέσω αυτής της απόκρυψης, υποψιάζεται ότι ο J. K. κατέβαλε μέρος του ποσού της διαφθοράς σε αντάλλαγμα για την παράνομη παραχώρηση, η οποία προκάλεσε σοβαρή ζημιά στον κρατικό προϋπολογισμό και υπεξαίρεσε δημόσια χρήματα", λέει το SPAK.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια 1

Κλμ 24/06/2024 17:46

Ο μαύρος καβαλαρης έρχεται για όλους σας, μηδενός εξερουμενου

Ο μαύρος καβαλαρης έρχεται για όλους σας, μηδενός εξερουμενου

Προσθήκη σχολίου