Έλλειψη εργατών στην Αλβανία - Μισθοί έως και 1.000 ευρώ για αγρότες

Έλλειψη εργατών στην Αλβανία - Μισθοί έως και 1.000 ευρώ για αγρότες

Η εύρεση εργατών γίνεται όλο και πιο δύσκολη, φαινόμενο που πλήττει πλέον και τον κτηνοτροφικό τομέα. Αφού επιχειρήσεις παραθαλάσσια της Αλβανίας προσέφεραν μισθούς 1.000 ευρώ/μήνα για εργάτες καθαριότητας, η θέση του αγρότη προσφέρεται πλέον με τον ίδιο μισθό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Shkëlqim Ajazi, ιδιοκτήτης φάρμας με 60 αγελάδες στο χωριό Lozhan της Κορυτσάς. Ο Ajazi δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εύρεση εργατικών χεριών εδώ και καιρό. Σε ανάρτησή του στα social media, αναζητά εργαζόμενο για τη θέση του στάβλου, προσφέροντας μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης διαμονής σε ενοικιαζόμενο σπίτι που πληρώνει ο ίδιος, κοντά στο στάβλο.

Παρά το ελκυστικό μισθολογικό κίνητρο, η έλλειψη εργατών πλήττει ολοένα και περισσότερους κλάδους. Η δυσκολία εύρεσης εργατικού δυναμικού έχει οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση για υπηρετικό προσωπικό, με μισθούς έως και 1.000 ευρώ το μήνα, ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Εκτός από θέσεις σεφ με μισθούς 3.000 - 3.500 έως 5.000 ευρώ το μήνα σε ειδικές δομές ή σερβιτόρων με μισθό 1.000 ευρώ και βοηθών/σερβιτόρων με μισθό 800 ευρώ, επιχειρήσεις παραθαλάσσια της χώρας αναζητούν πλέον εργάτες καθαριότητας με μηνιαίο μισθό 800 έως 1.000 ευρώ.

Η έλλειψη εργατών οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η μαζική μετανάστευση του τοπικού εργατικού δυναμικού προς χώρες της ΕΕ. Η προσπάθεια πρόσληψης εργατών από την Ασία απέτυχε σχεδόν ολοκληρωτικά, καθώς το υψηλό κόστος διαμονής και διατροφής τους δεν δικαιολογείται από την απόδοσή τους.

Πολλοί κλάδοι της οικονομίας αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσλήψεων, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αναγκάζονται να προσφέρουν όλο και υψηλότερους μισθούς και παροχές για να προσελκύσουν εργατικό δυναμικό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου