Ελληνική φρεγάτα καταρρίπτει drones των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Ελληνική φρεγάτα καταρρίπτει drones των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Η ελληνική φρεγάτα Ψαρά, που συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Aspides» για την προστασία των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, κατέρριψε drones που εκτόξευσαν αντάρτες Χούθι εναντίον εμπορικού σκάφους, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), η φρεγάτα Ψαρά κατέρριψε δύο drones και αναγκάστηκε να διαλύσει άλλα δύο χρησιμοποιώντας τόσο το σύστημα αντι-drone όσο και τα πυροβόλα της. Αυτή ήταν η πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, αντικαθιστώντας πρόσφατα την φρεγάτα Ύδρα.

Πριν από λίγες ημέρες, η φρεγάτα Ψαρά είχε δεχθεί επίσκεψη στο λιμάνι του Τζιμπουτί από τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Josep Borrell. Ο Borrell επαίνεσε τους ναυτικούς για την επικίνδυνη αποστολή τους και τόνισε τη σημασία της προστασίας των ναυτιλιακών οδών για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία.

Η επιχείρηση «Aspides», η οποία ξεκίνησε πέρυσι από την ΕΕ, στοχεύει στη θαλάσσια ασφάλεια κατά μήκος των κύριων θαλάσσιων οδών σε περιοχές όπως τα στενά του Bab el-Mandeb, τα Στενά του Ορμούζ, και τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο. Στρατηγικός στόχος είναι η συνοδεία πλοίων, η επίγνωση της κατάστασης και η προστασία από πολυδιάστατες επιθέσεις στη θάλασσα, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Οι κίνδυνοι για τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, καθώς οι Χούθι, υποστηριζόμενοι από το Ιράν, έχουν εντείνει τις επιθέσεις με drones και πυραύλους κατά των εμπορικών θαλάσσιων μεταφορών.

Η ελληνική φρεγάτα Ψαρά, κατασκευασμένη από την Ελληνικά Ναυπηγεία Σ.Ε. στον Σκαραμαγκά, αποτελεί το τρίτο πλοίο των ελληνικών φρεγατών κλάσης Hydra, βασισμένο στην κλάση Blohm + Voss MEKO 200.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου