SPAK: Πώς λειτουργούσε εγκληματική οργάνωση για τη μεταφορά λαθρομεταναστών στις ΗΠΑ

SPAK: Πώς λειτουργούσε εγκληματική οργάνωση για τη μεταφορά λαθρομεταναστών στις ΗΠΑ

Η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK) δημοσιοποίησε πληροφορίες σχετικά με μια εκτεταμένη επιχείρηση κατά μιας εγκληματικής οργάνωσης που διευκόλυνε τη μετακίνηση Αλβανών μεταναστών προς τις ΗΠΑ. Οι Αλβανοί πολίτες πλήρωναν μεταξύ 20.000 και 45.000 δολαρίων για να διασχίσουν τα σύνορα. Η διαδικασία περιελάμβανε μεταφορά από την Αλβανία στην Ισπανία, και από εκεί στο Μεξικό, με τελικό προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εγκληματική ομάδα χρησιμοποιούσε πλαστά έγγραφα ταυτότητας και διαβατηρίων για τη διευκόλυνση της παράνομης διακίνησης. Τα μέλη της οργάνωσης συλλαμβάνονταν και ανακρίνονταν, με κάποιους να τίθενται υπό κατ' οίκον περιορισμό, ενώ άλλοι φυλακίζονταν.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες επικοινωνούσαν με τον κύριο οργανωτή, τον Λ.Μ., ο οποίος, σε συνεργασία με άλλους, φρόντιζε για την έκδοση πλαστών εγγράφων και την προμήθεια νέων κινητών τηλεφώνων και αριθμών για τις διαφορετικές χώρες διέλευσης. Οι μετανάστες ταξίδευαν αρχικά στην Ισπανία με τα αλβανικά τους διαβατήρια, όπου παραλάμβαναν πλαστά έγγραφα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο Μεξικό και από εκεί στις ΗΠΑ.

Η επιχείρηση αυτή αποδεικνύει την ύπαρξη μιας καλά οργανωμένης και διακρατικής εγκληματικής δραστηριότητας. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, οι αρχές κατέσχεσαν σημαντικά χρηματικά ποσά, οχήματα, φορητές συσκευές και διάφορα ταξιδιωτικά έγγραφα που ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν για τη διάπραξη των εγκλημάτων.

Παράλληλα, ανακαλύφθηκε άλλη παράνομη δραστηριότητα στα σύνορα της Αλβανίας με το Μαυροβούνιο, όπου συνοριακοί αστυνομικοί φέρονται να παραλείπουν την καταγραφή της διέλευσης πολιτών, βοηθώντας τους να αποφύγουν κυρώσεις για παράνομη παραμονή ή απαγόρευση εισόδου σε χώρες της Ε.Ε.

To SPAK συνεργάστηκε στενά με διεθνείς και τοπικές αστυνομικές αρχές, όπως το Εθνικό Γραφείο Ερευνών και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία των ΗΠΑ, καθώς και με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα, για την επιτυχή εξάρθρωση της οργάνωσης. Οι έρευνες συνεχίζονται για να αποκαλύψουν το πλήρες δίκτυο και τις δραστηριότητες της συμμορίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου