Εκουαδόρ: Σύλληψη δύο δικαστικών λειτουργών για ευνοϊκή μεταχείριση Αλβανών εγκληματιών

Εκουαδόρ: Σύλληψη δύο δικαστικών λειτουργών για ευνοϊκή μεταχείριση Αλβανών εγκληματιών

Η αστυνομία του Εκουαδόρ συνέλαβε δύο δικαστικούς λειτουργούς με την κατηγορία της ευνοϊκής μεταχείρισης Αλβανών εγκληματιών. Οι συλληφθέντες εργάζονταν στη δικαστική μονάδα του καντονιού της Βαλένθια, στην επαρχία του Λος Ρίος, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η Γενική Εισαγγελία του Κράτους ζήτησε τις συλλήψεις στο πλαίσιο της υπόθεσης "Albajuez", η οποία αποκάλυψε νέο σκάνδαλο διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα. Οι συλληφθέντες, ο γραμματέας της Δικαστικής Μονάδας και ένας δικηγόρος του πρακτορείου, είχαν εκδώσει παράνομα μέτρα ασφαλείας υπέρ τριών κατηγορουμένων που ανήκαν στην αλβανική μαφία. Οι εν λόγω εγκληματίες, οι οποίοι κατηγορούνταν για οργανωμένο έγκλημα και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ήταν μέλη του δικτύου του Dritan Gjika.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μέσω συντονισμένων επιχειρήσεων με τη Γενική Εισαγγελία στο καντόνι της Βαλένθια. Οι αρχές αναζητούν έναν τρίτο εμπλεκόμενο, ο οποίος βρίσκεται σε φυγή.

Παρά το γεγονός ότι η Εισαγγελία του Ισημερινού δεν έχει εκδώσει ακόμη επίσημη ανακοίνωση, οι συλληφθέντες κρατούνται με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας. Σε δήλωση της Εισαγγελίας υπενθυμίζεται ότι τόσο το Σύνταγμα όσο και ο Ποινικός Κώδικας του Ισημερινού προβλέπουν τα απαραίτητα μέτρα για τη δίωξη υποθέσεων διαφθοράς.

Η υπόθεση "Albajuez" συνδέεται με μια ευρύτερη έρευνα, γνωστή ως υπόθεση "Pampa", η οποία εστιάζει σε εγκληματική δομή που διευθύνεται από τον Αλβανό Dritan Gjika. Η ομάδα αυτή φέρεται να χρησιμοποιούσε εταιρείες για να κρύβει παράνομα κέρδη από τη διακίνηση ναρκωτικών. Σύμφωνα με την Εισαγγελία, από το 2015 έως το 2024 εντοπίστηκαν αδικαιολόγητες οικονομικές κινήσεις ύψους 31 εκατομμυρίων δολαρίων, που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ακινήτων και πολυτελών οχημάτων σε διάφορες επαρχίες της χώρας.

Μέχρι στιγμής, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε 21 άτομα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και σε 22 για οργανωμένο έγκλημα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου