Το SPAK κατάσχει περιουσία αξίας 200.000 ευρώ από πρώην υπουργό του Ράμα

Το SPAK κατάσχει περιουσία αξίας 200.000 ευρώ από πρώην υπουργό του Ράμα

Η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (ΣΠΑΚ) προχώρησε στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού Υγείας, Ilir Beqaj, καθώς και ορισμένων άλλων προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται σε κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΠΑΚ, επιβλήθηκε προληπτική κατάσχεση για χρηματικά ποσά συνολικής αξίας 14.323.125 λεκ, 15.542 ευρώ και 42.318 δολαρίων. Τα ποσά αυτά βρέθηκαν σε τρεχούμενους λογαριασμούς, προθεσμιακές καταθέσεις και μετρητά που ανήκουν σε πρόσωπα υπό έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των Gazment Haxhia, Elton Marini, Ilir Beqaj, Ermal Kurtula, Bjona Zijaj και Bledar Leka, καθώς και στις εμπορικές τους εταιρείες.

Επιπλέον, επιβλήθηκε κατάσχεση στο 19,4% των μετοχών της εταιρείας "Albanian Food and Hospitality Services" sh.p.k. Κατασχέθηκαν επίσης τρία οχήματα που ανήκουν στους υπό έρευνα Ermal Kurtula και Elton Marini.

Στην ανακοίνωση του ΣΠΑΚ αναφέρεται ότι η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της έρευνας για διάφορα ποινικά αδικήματα, όπως η παθητική και ενεργητική διαφθορά ανώτατων λειτουργών του Δημοσίου, η ψευδής δήλωση περιουσιακών στοιχείων, η απάτη με σοβαρές συνέπειες, και η παραβίαση της ισότητας των συμμετεχόντων σε δημόσιους διαγωνισμούς. Οι παραπάνω κατηγορίες αντιμετωπίζονται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και βασίζονται στα άρθρα του Ποινικού Κώδικα της Αλβανίας.

Η απόφαση για τις προληπτικές κατασχέσεις επιβεβαιώθηκε από το Ειδικό Πρωτοδικείο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος και τροποποιήθηκε περαιτέρω από το Εφετείο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος. Οι εθνικές αρχές, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση της Κρατικής Αστυνομίας και την Υπηρεσία Διαχείρισης Κατασχεθέντων Περιουσιακών Στοιχείων, έχουν ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και συνεχίζεται για να αποκαλύψει τυχόν άλλες εμπλεκόμενες πλευρές ή εγκληματικές δραστηριότητες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου