Σε συναγερμό οι ταϊλανδικές αρχές: 100 κοντέινερ με επικίνδυνα απόβλητα μας έρχονται από την Αλβανία

Σε συναγερμό οι ταϊλανδικές αρχές: 100 κοντέινερ με επικίνδυνα απόβλητα μας έρχονται από την Αλβανία

Οι αρχές της Ταϊλάνδης έχουν λάβει αυστηρά μέτρα για να εμποδίσουν την είσοδο στη χώρα περίπου 100 εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία φέρεται να περιέχουν επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα από την Αλβανία. Η αμερικανική εφημερίδα «Bloomberg» δημοσίευσε την είδηση, επικαλούμενη το «Basel Action Network», έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα τις ΗΠΑ που παρακολουθεί το παγκόσμιο εμπόριο τοξικών αποβλήτων.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο ίδιος οργανισμός είχε επίσης προειδοποιήσει τη Μαλαισία για παράνομες αποστολές απορριμμάτων. Την περασμένη εβδομάδα, ενημέρωσε τη μαλαισιανή κυβέρνηση ότι υπήρχαν κοντέινερ γεμάτα με δυνητικά επιβλαβή υλικά που κατευθύνονταν προς αυτήν.

Η προειδοποίηση ήρθε μετά την εξαφάνιση από τις θαλάσσιες υπηρεσίες εντοπισμού ενός πλοίου που μετέφερε τα εμπορευματοκιβώτια, ενώ αυτό πλησίαζε το Κέιπ Τάουν στα τέλη του περασμένου μήνα. Το δίκτυο δράσης της Βασιλείας είχε προηγουμένως ειδοποιήσει τις αρχές της Νότιας Αφρικής για την αποστολή αυτή.

Οι Ταϊλανδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, αφού έλαβαν πληροφορίες πως τα κοντέινερ φορτώθηκαν σε πλοίο στην Αλβανία στις αρχές Ιουλίου, άρχισαν να συνεργάζονται στενά με τις αρχές της Αλβανίας και της Σιγκαπούρης, όπου τα πλοία αναμένεται να σταθμεύσουν αυτόν τον μήνα, με σκοπό να εμποδίσουν την παράνομη αυτή αποστολή.

Σύμφωνα με το «Bloomberg», οι κυβερνητικές υπηρεσίες της Ταϊλάνδης δήλωσαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί ή δώσει τη συγκατάθεσή τους για αυτές τις αποστολές. Το Τμήμα Βιομηχανικών Υποθέσεων της χώρας, που εποπτεύει τη διεθνή διαχείριση απορριμμάτων, επισημαίνει ότι συντονίζει τις προσπάθειες για να αποτρέψει την παράνομη διακίνηση, σημειώνοντας πως πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν πρόσφατα δεχτεί εισροές απορριμμάτων από ανεπτυγμένες χώρες, από μολυσμένα πλαστικά έως βιομηχανικά και ηλεκτρονικά απόβλητα γεμάτα τοξικές ουσίες.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βασιλείας των Ηνωμένων Εθνών, που έχει υπογραφεί από πολλές ανεπτυγμένες χώρες, είναι απαραίτητη η συγκατάθεση της χώρας προορισμού για τη μεταφορά αποβλήτων στο έδαφός της.

Η ναυτιλιακή εταιρεία Maersk επιβεβαίωσε ότι δύο από τα φορτηγά πλοία της μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια από την Αλβανία, τα οποία είχαν κρατηθεί από άλλη ναυτιλιακή εταιρεία. Η Maersk δήλωσε ότι κανένα από τα κοντέινερ δεν είχε δηλωθεί πως περιέχει επικίνδυνα απόβλητα και ότι σε αντίθετη περίπτωση, η εταιρεία θα είχε αρνηθεί να τα μεταφέρει. Η εκπρόσωπος της εταιρείας, Summer Shi, ανέφερε σε ένα email ότι, λόγω των εικασιών σχετικά με το περιεχόμενο των κοντέινερ, η Maersk θα παραδώσει τα εμπορευματοκιβώτια στη ναυτιλιακή εταιρεία που έκανε την κράτηση και είναι υπεύθυνη για αυτά.

Το «Bloomberg» ανέφερε ότι δεν κατάφερε να επαληθεύσει ανεξάρτητα το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων, ενώ οι εταιρείες που εξάγουν και παραλαμβάνουν τα κοντέινερ παραμένουν άγνωστες.

...

800 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων μεταφέρονται από την Αλβανία στην Ταϊλάνδη

Η Διεύθυνση Τελωνείων στην Αλβανία αντέδρασε μετά τις πληροφορίες ότι περίπου 800 τόνοι επικίνδυνων μεταλλουργικών αποβλήτων ενδέχεται να έχουν αποσταλεί από το λιμάνι του Δυρραχίου με προορισμό την Τ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου