Η σημαιοστολισμένη στα γαλανόλευκα Κορυτσά, υποδέχεται τον Έλληνα Διάδοχο κατά τo 1913 (βίντεο)

Η σημαιοστολισμένη στα γαλανόλευκα Κορυτσά, υποδέχεται τον Έλληνα Διάδοχο κατά τo 1913  (βίντεο)

Ένα σπάνιο ντοκουμέντο φέρνει στο φως ο Πελασγός Κορυτσάς, συγκεκριμένα πρόκειται για ένα βίντεο του UCLA Film & Television Archive, με εικόνες από την Κορυτσά κατά την υποδοχή του διαδόχου Γεωργίου στις 3 Μαρτίου του 1913.

Στο βίντεο εμφανίζονται Κορυτσαίοι με ελληνικές σημαίες να συνοδεύουν το στρατό και τον διάδοχο από το στενό του Τσαγκόνι. Οι πολίτες με Ελληνικές σημαίες να τον υποδέχονται στην πόλη με ευφημίες και χαρά (αν και η ταινία είναι βουβή αυτά φαίνονται ξεκάθαρα). Βλέπουμε τον κεντρικό δρόμο με τον Άγιο Γεώργιο στο φόντο, κάθε πόρτα και παράθυρο στολισμένα με ελληνικές σημαίες. Επίσης φαίνεται ο Μητροπολίτης Γερμανός να υποδέχεται στην Μητρόπολη μαζί με τον Ιμάμη της Κορυτσάς, τους Ιερείς και την δημογεροντία τον διάδοχο και την ομιλία του στο μπαλκόνι της Ιεράς Μητροπόλεως Κορυτσάς.

Στη συνέχεια παρελαύνουν τα εθελοντικά σώματα της Κορυτσάς με τον εθνομάρτυρα διάκονο Βασίλειο Γκιώνη. Η παρέλαση ξεκινά από το παλιό ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Ακολουθούν οι μικροί μαθητές και οι μαθήτριες της Κορυτσάς μετά την υποδοχή που του γίνεται στην Πρεμετή και την αφήσαμε επίτηδες για να καταλάβετε πως όλοι η Ήπειρος είχες αδιαμφισβήτητα ελληνική συνείδηση. Μετά την Πρεμετή οι εικόνες δείχνουν τον διάδοχο στην αυλή του Αγίου Γεωργίου.

Μόνο και μόνο αυτό το βίντεο, χωρίς χιλιάδες άλλες ιστορικές αποδείξεις αρκεί για να δείξει τι ποθούσε, τι αγαπούσε και τι αισθανόταν ο απλός λαός της Κορυτσάς. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραμύθια της Αλβανικής Προπαγάνδας που αδυνατεί να δεχτεί την αλήθεια.

Στο βίντεο αυτό εμφανίζονται είναι οι πρόγονοι μας να εκφράζουν με το πιο έντονο τρόπο την εθνική τους καταγωγή.

Πελασγός Κορυτσάς

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου