Στα 653 εκατ. ευρώ το συνολικό κόστος για το Πόρτο Ρομάνο

Στα 653 εκατ. ευρώ το συνολικό κόστος για το Πόρτο Ρομάνο

Δύο εβδομάδες μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού για την πρώτη φάση κατασκευής του νέου εμπορικού λιμανιού στο Πόρτο Ρομάνο, η αλβανική κυβέρνηση αποκάλυψε το εκτιμώμενο κόστος για τη δεύτερη φάση του έργου. Σύμφωνα με τον Μοναδικό Κατάλογο Έργων Εθνικής Σημασίας, η δεύτερη φάση θα ανέλθει στα 261 εκατομμύρια ευρώ.

Ο διαγωνισμός για την πρώτη φάση, ο οποίος άνοιξε στα τέλη του προηγούμενου μήνα, προβλέπει επένδυση ύψους 393 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά, το κόστος για την κατασκευή του νέου λιμανιού ανέρχεται στα 653 εκατομμύρια ευρώ, βάσει των σημερινών εκτιμήσεων της κυβέρνησης. Παρά τα παραπάνω, παραμένει ασαφές αν οι δύο αυτές φάσεις θα καλύψουν πλήρως το κόστος του έργου ή αν απαιτηθούν επιπλέον επενδύσεις.

Το έργο αυτό έρχεται ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής αναδιάρθρωσης του λιμανιού του Δυρραχίου. Το υφιστάμενο εμπορικό λιμάνι θα αποσυναρμολογηθεί και ο χώρος του θα παραχωρηθεί στον Άραβα επενδυτή Alabbar, ο οποίος σχεδιάζει να κατασκευάσει τουριστικό λιμάνι, πολυτελείς κατοικίες, πύργους και βίλες.

Η κατασκευή του νέου εμπορικού λιμανιού στο Πόρτο Ρομάνο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον 15 μεγάλων διεθνών εταιρειών, οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο. Η ολλανδική εταιρεία Royal Haskoning, σε συνεργασία με την αλβανική κυβέρνηση, θα αναλάβει την επίβλεψη της διαδικασίας, από τον διαγωνισμό μέχρι την υλοποίηση των εργασιών στο λιμάνι.

Η ολοκλήρωση του νέου εμπορικού λιμανιού προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το 2028, με το έργο να αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές υποδομές για την ανάπτυξη της περιοχής.

...

Αποζημίωση των ιδιοκτητών που επηρεάζονται από το Porto-Romano - Προθεσμία 20 ημερών για να επιλέξουν ανταλλαγή σε είδος ή την οικονομική αξία

Λίγο μετά την έναρξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του νέου λιμανιού στο Porto-Romano του Δυρραχίου, δρομολογήθηκαν οι πρώτες διαδικασίες για την αποζημίωση των ιδιοκτητών που θα επηρεαστούν από τ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου