54 εκατ. ευρώ θα επενδύσει η αλβανική κυβέρνηση στο Πόρτο Ρομάνο

54 εκατ. ευρώ θα επενδύσει η αλβανική κυβέρνηση στο Πόρτο Ρομάνο

Ο Υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Πύρρο Βέγγου, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει 54 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή ναυτικής βάσης του ΝΑΤΟ στο Πόρτο Ρομάνο, όπου παράλληλα θα δημιουργηθεί και νέο εμπορικό λιμάνι. Το ποσό αυτό αποτελεί μέρος του συνολικού προϋπολογισμού των 390 εκατομμυρίων ευρώ που έχει προβλεφθεί για την πρώτη φάση κατασκευής του λιμανιού.

Ο Βέγγου δήλωσε ότι το έργο, το οποίο θα συνδυάζει στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, χρηματοδοτείται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πριν από δύο χρόνια, όταν ο Βέγγου ήταν επικεφαλής του Λιμεναρχείου, είχε δηλώσει ότι το λιμάνι θα κατασκευαστεί χωρίς να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι. Ωστόσο, η κυβέρνηση παρουσίασε αργότερα ένα νέο σχέδιο χρηματοδότησης.

Το 2022, ο Έντι Ράμα, είχε ανακοινώσει ότι το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με έναν διεθνή επενδυτή. Υπήρξαν επίσης συζητήσεις για πιθανή συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη χρηματοδότηση της ναυτικής βάσης. Ωστόσο, στις αρχές του 2023, ο Ράμα δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να στραφεί στην εγχώρια χρηματοδότηση για να αποφύγει τις καθυστερήσεις που σχετίζονται με ξένες επενδύσεις.

Τον Ιούλιο του 2023, η Αλβανία άνοιξε τον διαγωνισμό για την πρώτη φάση του λιμανιού στο Πόρτο Ρομάνο, με συνολικό προϋπολογισμό 393,4 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, τον Μάρτιο του ίδιου έτους, η Αλβανία εγκαινίασε μια νέα αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην πόλη Κουτσόβα, 80 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου