Λιμάνι Δυρραχίου: Οι Γερμανοί παραχωρούν την ανατολική προβλήτα σε Κροάτες

Λιμάνι Δυρραχίου: Οι Γερμανοί παραχωρούν την ανατολική προβλήτα σε Κροάτες

Η γερμανική εταιρεία "EMS Shipping and Trading GMBH", η οποία είχε οδηγηθεί στη διεθνή διαιτησία με την αλβανική κυβέρνηση, αποχώρησε από τη διαχείριση της ανατολικής προβλήτας του λιμανιού του Δυρραχίου στις 31 Ιουλίου 2024, πουλώντας τις μετοχές της σε κροατική εταιρεία έναντι 13 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με έγγραφα της Εθνικής Κεντρικής Υπηρεσίας Επιχειρήσεων.

Η σύμβαση πώλησης προς την κροατική εταιρεία "SCAPHA D.O.O" υπογράφηκε τον Ιούνιο και ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουλίου, με την έγκριση της υπουργού Υποδομών και Ενέργειας, Μπελίντα Μπαλούκου. Η γερμανική εταιρεία διαχειριζόταν την προβλήτα μέσω της θυγατρικής της EMS APO από το 2013, όταν είχε κερδίσει 35ετή σύμβαση παραχώρησης από την κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα.

Μετά από μια δεκαετία, η συνέχιση της σύμβασης παραχώρησης αμφισβητήθηκε λόγω των σχεδίων της αλβανικής κυβέρνησης για μετεγκατάσταση του λιμανιού και αντικατάστασή του με το "Durrës Port Yachts and Marina", έργο που υλοποιείται σε συνεργασία με τον επενδυτή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μοχάμεντ Αλαμπάρ.

Η εταιρεία "SCAPHA D.O.O", η οποία έχει έδρα το Σπλιτ της Κροατίας, ανέλαβε όλες τις υποχρεώσεις της σύμβασης παραχώρησης. Δεν έχει καταθέσει τους τελικούς ιδιοκτήτες της στην Εθνική Κεντρική Υπηρεσία Επιχειρήσεων, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, διευθύνεται από τον Φίλιπ Ρογκόσιτς, νεαρό Κροάτη επιχειρηματία και διευθυντή του λιμανιού του Σπλιτ.

Η ανατολική προβλήτα του λιμανιού του Δυρραχίου, που έχει μετατραπεί σε τερματικό σταθμό μεταλλευμάτων, βρέθηκε στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου τον Αύγουστο, όταν αποκαλύφθηκε η αποστολή κοντέινερ που φέρονται να περιείχαν τοξικά απόβλητα από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας "Kurum International". Η αλβανική κυβέρνηση επιχείρησε να αποσείσει τις ευθύνες της, κατηγορώντας την παραχωρησιούχο εταιρεία και την "Kurum".

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου