Αλβανία: 1 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν τα κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών από την Ιταλία

Αλβανία: 1 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανοίξουν τα κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών από την Ιταλία

Την 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να λειτουργήσουν τα κέντρα υποδοχής μεταναστών στο Shengjin και το Gjadër, με τις προετοιμασίες να κορυφώνονται καθώς αύριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία υπό την επίβλεψη Ιταλών υπαλλήλων. Οι εργασίες στο Gjadër συνεχίζονται εντατικά, ώστε το κέντρο να είναι πλήρως έτοιμο να υποδεχθεί τους μετανάστες στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Περίπου 500 Ιταλοί αστυνομικοί, καραμπινιέροι και υπάλληλοι της οικονομικής αστυνομίας αναμένεται να φτάσουν στην Αλβανία για να επιθεωρήσουν τη λειτουργία των κέντρων και να διασφαλίσουν την εφαρμογή του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Οι δοκιμές αυτές θα καθορίσουν την ετοιμότητα των κέντρων να υποδεχθούν τους μετανάστες που διασώζονται από τις ιταλικές αρχές στα ύδατα της Μεσογείου από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά.

Ένας εσωτερικός κανονισμός, που περιλαμβάνει 14 διατάξεις, δημοσιεύτηκε για τους υπαλλήλους των κέντρων, καθορίζοντας τις οδηγίες για τη συμπεριφορά τους και τη σχέση τους με τον τοπικό πληθυσμό κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αλβανία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αποφυγή φλερτ με Αλβανίδες, καθώς οι τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της χώρας, είναι συντηρητικές και τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις.

Επιπλέον, οι οδηγίες προς τους Ιταλούς υπαλλήλους τονίζουν τη σημασία της αποφυγής συμπεριφορών που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ανωτερότητα απέναντι στους Αλβανούς, καθώς και της προσαρμογής στις τοπικές συνήθειες, όπως η κατανάλωση καφέ σε καθιστή θέση και η τήρηση των επιλογών μενού στα εστιατόρια χωρίς αιτήματα για αλλαγές.

Οι υπάλληλοι προειδοποιούνται επίσης να είναι προσεκτικοί στον τρόπο που εκφράζονται, καθώς πολλοί Αλβανοί γνωρίζουν ιταλικά. Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) θα παρακολουθεί την εφαρμογή της συμφωνίας κατά τους πρώτους τρεις μήνες, διασφαλίζοντας ότι οι διαδικασίες συμμορφώνονται με τα διεθνή και περιφερειακά πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το κέντρο υποδοχής στην Αλβανία θα έχει χωρητικότητα έως 3.000 μετανάστες τον μήνα, και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης, οι ιταλικές αρχές θα αναλάβουν την απομάκρυνσή τους από την αλβανική επικράτεια με δικά τους έξοδα. Βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη στις 6 Νοεμβρίου 2023, το λιμάνι Shengjin θα χρησιμεύει ως σημείο αποβίβασης προσφύγων από τρίτες χώρες, ενώ στο Gjadër κατασκευάζεται καταυλισμός για τη φιλοξενία τους κατά την εξέταση των αιτημάτων ασύλου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου