Σκάνδαλο μικροπιστώσεων στην Αλβανία: Απελευθερώνονται χιλιάδες τραπεζικοί λογαριασμοί

Σκάνδαλο μικροπιστώσεων στην Αλβανία: Απελευθερώνονται χιλιάδες τραπεζικοί λογαριασμοί

Χιλιάδες τραπεζικοί λογαριασμοί δανειοληπτών, που ήταν δεσμευμένοι από εταιρείες όπως η «Final» και η «Micro Credit Albania», αποδεσμεύτηκαν πρόσφατα σε 11 τράπεζες στην Αλβανία. Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, η αποδέσμευση αυτή πραγματοποιήθηκε στα τέλη Αυγούστου 2024, κατόπιν απόφασης της εισαγγελέα Αντονέτα Σεβδαράση, η οποία εκδόθηκε στις 26 Αυγούστου.

Η διαδικασία ξεκίνησε με επιστολή της επικεφαλής του τμήματος εισαγγελίας των Τιράνων, Suela Salavaçi, προς διάφορες τράπεζες. Η επιστολή αυτή ενημέρωνε για την άμεση άρση των δεσμεύσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών που είχαν επιβληθεί από δικαστικούς επιμελητές για λογαριασμό των εταιρειών «Final» και «Micro Credit Albania». Οι δεσμεύσεις είχαν αρχικά επιβληθεί με βάση δικαστικές αποφάσεις, ωστόσο, η εισαγγελία των Τιράνων έκρινε ότι έπρεπε να αρθούν άμεσα.

Η απόφαση της εισαγγελίας εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας που διεξάγεται κατά των εταιρειών αυτών. Σκοπός της έρευνας είναι να διερευνηθούν πιθανές παρατυπίες και παράνομες πρακτικές που αφορούν τις εισπράξεις χρεών από τους δανειολήπτες. Στο πλαίσιο αυτό, οι δικαστικοί επιμελητές που συνεργάζονταν με τις εταιρείες είχαν λάβει εντολή να δεσμεύσουν τους λογαριασμούς των οφειλετών, αλλά τώρα η εισαγγελία πήρε την πρωτοβουλία να τους αποδεσμεύσει χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας.

Η απόφαση αυτή έγινε σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Τράπεζα της Αλβανίας, τα οποία διαπίστωσαν ότι πολλοί από τους δικαστικούς επιμελητές είχαν παραβιάσει το νόμο και, συνεπώς, οι άδειές τους ανακλήθηκαν. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, δεν ήταν δυνατόν να διοριστούν νέοι επιμελητές, με αποτέλεσμα πολλοί λογαριασμοί να παραμένουν δεσμευμένοι για χρόνια.

Η εισαγγελία, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Κατασχεθέντων Περιουσιακών Στοιχείων, ζήτησε την άμεση άρση των κατασχέσεων προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες από τις συνέπειες παράνομων ενεργειών. Παράλληλα, εάν κριθεί αναγκαίο, η είσπραξη των χρεών θα συνεχιστεί σύμφωνα με το νόμο, υπό την επίβλεψη νέων δικαστικών επιμελητών που θα διοριστούν.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου