Σκάνδαλο 800 τόνων αποβλήτων στην Αλβανία: Τα πλοία φορτώθηκαν στο λιμάνι χωρίς άδεια

Σκάνδαλο 800 τόνων αποβλήτων στην Αλβανία: Τα πλοία φορτώθηκαν στο λιμάνι χωρίς άδεια

Οι αρχές της Αλβανίας διερευνούν πώς περίπου 800 τόνοι ύποπτων επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων μεταφέρθηκαν από το λιμάνι του Δυρραχίου προς τη Νοτιοανατολική Ασία χωρίς τις απαραίτητες άδειες, με το φορτίο να βρίσκεται πλέον στη διαδικασία επιστροφής. Εν τω μεταξύ, ένα πλοίο της AP Moller-Maersk A/S που μετέφερε μέρος του ύποπτου φορτίου έφτασε στη Σιγκαπούρη, όπου εκφόρτωσε τα εμπορευματοκιβώτια. Τα κοντέινερ αυτά, που σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις περιέχουν τοξική σκόνη, θα επιστραφούν στην Αλβανία μέσω της MSC Mediterranean Shipping Company SA. Αναμένεται να φτάσουν στο λιμάνι Gioia Tauro της Ιταλίας στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης.

Άλλα 60 κοντέινερ ύποπτων αποβλήτων, που βρίσκονται σε άλλο πλοίο της Maersk, θα επιστραφούν επίσης στην Ευρώπη, με το πλοίο να αναμένεται στη Σιγκαπούρη αργότερα αυτόν τον μήνα. Η επιχείρηση αυτή ξεκίνησε όταν η μη κυβερνητική οργάνωση Basel Action Network, που παρακολουθεί το εμπόριο τοξικών αποβλήτων, ενημέρωσε την Ταϊλάνδη για την πιθανή άφιξη επικίνδυνων υλικών στο λιμάνι της. Το Bloomberg News δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα το περιεχόμενο των πλοίων, ενώ οι εμπλεκόμενες εταιρείες δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί.

Οι περιβαλλοντολόγοι εργάζονται για να σταματήσουν τη μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων από ανεπτυγμένες χώρες σε αναπτυσσόμενες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βασιλείας, που απαιτεί τη συναίνεση των χωρών που δέχονται τα απόβλητα. Το φορτίο, που αρχικά είχε προορισμό την Ταϊλάνδη, προκάλεσε ανησυχία σε πολλές χώρες. Η Ταϊλάνδη αρνήθηκε να δεχθεί την αποστολή μετά από ειδοποίηση για το επικίνδυνο περιεχόμενό της από περιβαλλοντικές ομάδες.

Όταν τα πλοία προσέγγισαν το Κέιπ Τάουν, οι αρχές της Νότιας Αφρικής προετοίμασαν σχέδιο επιθεώρησης, αλλά η Maersk ενημέρωσε ότι τα πλοία δεν θα ελλιμενίζονταν εκεί. Η αλβανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης διερευνούν τις συνθήκες της μεταφοράς. Τα απόβλητα πιθανόν προέρχονται από βιομηχανικές δραστηριότητες κοντά στο μεταλλουργικό συγκρότημα του Ελμπασάν, κοντά στο Δυρράχιο. Η σκόνη κλιβάνου, που αποτελεί επικίνδυνο απόβλητο, περιέχει τοξικά οξείδια μετάλλων, όπως κάδμιο και χρώμιο, που είναι επιβλαβή για την υγεία και το περιβάλλον. Οι διεθνείς και τοπικές νομοθεσίες θέτουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τη διαχείριση τέτοιων αποβλήτων, οι οποίες βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου